Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. De ce lumina de veci se dă de pomană

Pe 21 noiembrie, creștinii sărbătoresc intrarea  în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii sau Ovidenie. În  această zi, cei credincioșii au dezlegare la ulei, vin şi peşte.

În calendarul popular, ziua intrării Maicii Domnului în Biserică este o zi magică, de altfel, şi corespunde cu sărbătoarea unei năprasnice divinităţi a lupilor, Filipul cel Șchiop sau Filipul cel Mare.

Sărbătoarea este numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, care înseamnă "ceea ce se face văzută". Sinaxarul din Minei spune: "Intrarea în Biserica legii a Doamnei de Dumnezeu Născătoarei a pricinuit ortodocşilor creştini praznic minunat şi la toată lumea, fiindcă s-a făcut aceasta într-un chip minunat şi este înaintemergătoare a marii şi înfricoşătoarei taine a Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu".Sărbătoarea reprezintă ziua în care părinții Mariei, Ioachim și Ana, au dus-o pe aceasta la vârsta de 3 ani la templul din Ierusalim, pentru a asculta citirea cărților sfinte. Maria a stat 15 ani în Templu, până în momentul în care a devenit mamă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, potrivit favorittv.ro.

 Credinţa populară spune că în această zi animalele vorbesc

 În noaptea de Ovidenie, când se credea că se deschide cerul şi animalele vorbesc, se priveghea la lumina unei lumânări încolăcite pe farfurie. Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice.

 E bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. Se mai spune că de Ovidenie ologii s-ar putea vindeca.

 Pentru protecţia vitelor din gospodărie, dar şi împotriva relelor şi farmecelor care acum încep să lucreze se ung uşile şi ferestrele cu usturoi.

 În această zi se dă de pomană lumina de veci

 Dacă în ziua intrării Maicii Domnului în biserică este soare şi senin, vara va fi secetoasă. Dacă vor fi nori, peste an vor fi epidemii şi, de va ninge, va fi iarna grea.

 În această zi se dă de pomană lumina de veci, lumânarea care nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă. De asemenea, se aprind lumânări şi se dă de pomană de sufletul celor înecaţi, morţi fără lumânare la căpătâi, morţi în întuneric sau pentru copiii morţi nebotezaţi ca să aibă şi ei pe lumea cealaltă calea luminată.

 În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ţinute în lumină şi căldură, înmuguresc şi înfloresc, şi sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove.

 Ce NU e bine să faci în această zi

 Ca să aibă spor şi belşug în casă, în această zi oamenii nu trebuie să lucreze.

 De asemenea, gospodinele nu trebuie să spele rufe, fiind o sărbătoare bisericească marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.

     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel