EXCLUSIV  Interviu cu Teodora Matei, scriitoarea care-ți va capta sufletul între pagini de poveste

O scriitoare revoluționeză cartea din România, abordând un gen relativ nou - SFFH - care îmbină SF-ul, Fantasy și Horror.

Teodora Matei este unul dintre autorii care reîmprostpătează peisajul narativ din țara noastră. Ea face parte din acea breaslă de scriitori care s-au reinventat pe „rafturile” de cărți din România prin genul unic pe care îl abordează - SFFH (science-fiction-fantasy-horror), aflat, poate, încă la început în această formulă, la noi.

Să abordezi un gen literar nou nu este ceva ușor- potrivit unor scriitori curajoși - iar cu această ocazie, DC News a dorit să vă arate o perspectivă din viața unei astfel de autoare.

Scriitoarea Teodora Matei a acceptat interviul nostru, astfel că ea ne-a răspuns pe îndelete tuturor întrebărilor. Ea este autor Tritonic, s-a născut în 1971, la Ploiești, iar din 1990 lucrează într-un institut de proiectări. De-a lungul timpului, ea a  ocupat pozițiile de desenator tehnic, tehnician proiectant, secretar de proiect, document controller, iar în 2012 și-a făcut debutul pe scena literară.

Din 2012 și până azi, Teodora Matei a încântat publicul român cu numeroase povestiri și cărți în genurile SFFH, crime și romance. (Mai jos aveți prezentată o listă cu volumele publicate sub numele autoarei Teodora Matei)

Înainte de a începe interviul, mai trebuie precizat că textele sale au fost incluse în numeroase antologii și volume colective. Împreună cu Lucian Dragoș Bogdan, a realizat antologia Schițe de iubire (2018). Cărțile sale le puteți găsi la editura Tritonic.


„Nu e nevoie să sacrifice copaci pentru propriile fantezii”

DC News: Vă gândiți la cititorii dumneavoastră când scrieți?

Scriitoarea Teodora Matei: „La început, mă gândeam cu speranță la faptul de a avea cititori. După primele cărți am început să-i cunosc, fizic sau online, pe cei care acordaseră încredere poveștilor mele. Și, pentru că ei mi-au mărturisit ce le-a plăcut sau ce și-ar fi dorit, am încercat, de fiecare dată, să pliez ideile mele și pe impresiile sau recomandările lor. Eu nu cred în sintagma: „Scriu pentru mine, nu pentru alții; dacă le place, bine, dacă nu... asta e!” Autorul care zice asta poate ține, la fel de bine, un jurnal, nu e nevoie să sacrifice copaci pentru propriile fantezii.”.


Trebuie să fie chinuit sufletul unui scriitor?

DC News: Este nevoie de crize (provocări personale, greutăți sufletești bruște etc.) pentru a scrie o carte bună?

Scriitoarea Teodora Matei: „Dacă asta înseamnă că scriitorul trebuie să fie un suflet chinuit de tot felul de angoase, care să stoarcă de învățăminte toate trăirile care l-au marcat, cu scopul de a crea o capodoperă... nu știu ce să zic. Pe de altă parte, cărțile sunt considerate bune de anumite categorii de cititori și neînsemnate, sau plictisitoare, de altele. În primul rând, omul care scrie o poveste trebuie să creadă în ea. Să se folosească de procesul scrisului pentru a-și vindeca rănile, în cazul provocărilor sau greutăților, pentru a-și crea amintiri din fiecare moment care l-a făcut fericit; să împărtășească propriile experiențe într-un mod care să-l vindece, ori măcar să-l împace cu cele mai negre gânduri; să creeze cartea pe care el însuși ar deschide-o atunci când i-ar fi greu, sau dor, sau frig.”.

Nu poți avea un „copil” favorit

DC News: Ce carte, scrisă de dumneavoastră, i-ați recomanda unui cititor care nu v-a mai întâlnit?

Scriitoarea Teodora Matei: „Sună clișeic, știu, dar cărțile sunt, pentru fiecare autor, propriii copii. Nu poate alege între ei, pentru că sentimentele se împart în mod egal, chiar dacă din motive diferite. Dacă, totuși, mi-aș dori să conving pe cineva, l-aș pune să aleagă între patru cărți, pentru că aparțin unor genuri diferite și cel puțin una poate l-ar face să vrea să afle mai mult: „Stăpânul castelului”, începutul unui basm fantasy pentru oameni mari, „Între vulturi și oameni”, volum de povestiri sf&fantasy, „Lumânări vii”, volum de povestiri polițiste ce deschide seria „cazurilor și necazurilor comisarului Anton Iordan”, și „Omul fluture”, primul volum din seria SF cu același nume, scrisă împreună cu Lucian-Dragoș Bogdan.”.

DC News: Este scrisul una dintre cele mai pure forme de artă sau expresie a sentimentelor?

Scriitoarea Teodora Matei: Cu siguranță! Orice volum, indiferent de gen sau stil, e un dialog al autorului cu restul lumii. Cărțile care rezistă în memoria publicului cititor sunt cele din care transpare sufletul creatorului, cele în care emoțiile se lasă ghicite în spatele cuvintelor, nu sunt aruncate forțat cu scopul de a impresiona.

„Copiii” Teodorei Matei:

Volume SFFH: Omul-fluture (2015, cu Lucian Dragoș Bogdan), Stăpânul castelului (2016), Cel-ce-smte (2016), Maya (2016, cu Lucian Dragoș Bogdan), Sindromul Charlotte (2017, cu Lucian Dragoș Bogdan, Aripile tatălui (2017), Un străin în Regatul Assert (2018, cu Lucian Dragoș Bogdan).
Volume crime: În mintea comisarului (2017), Lumânări vii (2018).
Volume romance: Tot timpul din lume (2017), O noapte la castel (2018).

Povestea Tritonic a început în 1993 când prima editură, Tritonic Media, a fost înființată. Tritonic Books a preluat brandul în 2011 și a dezvoltat colecțiile academice și de ficțiune. Editura este structurată în două mari direcții:

Carte academică (aproximativ 100 de titluri noi pe an) – având colecții precum: Comunicare Media (din 1999), Sociologie, Asistență socială, Antropologie, Istorie, Smart Books (colecția de management și marketing), Istorie, Uniunea Europeană, Instituții și politici publice, Studii de securitate, Științe politice, Administrație publică, Psihologie, Sens (colecția de eseuri). Autorii colecțiilor academice sunt profesori sau cercetători din importante centre universitare ale țării: București, Timișoara, Cluj, Oradea, Iași, Sibiu, Craiova etc. Tritonic publică preponderent autori români, dar și traduceri.

Carte de ficțiune (aproximativ 30 de titluri noi pe an) – structurată în patru mari colecții: Mystery & thriller, SF & Fantasy, Cașmir (romane de dragoste) și LIT (colecția de literatură).

Distribuția carților se realizează prin propria librărie virtuală, și prin contracte de difuzare cu cei mai importanți jucători de pe piață: Libris.ro, Elefant.ro, Librarium (Cartepedia), Cărturești, dar și cu librării independente: Librăria Eminescu din București, Esotera din Timișoara, Prăvălia cu cărți din Constanța, Corina din Arad, etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel