În ce condiții vor putea vota românii la europarlamentare

Biroul Electoral Central a decis miercuri în ce condiții își vor putea exercita românii dreptul de a vota la alegerile europarlamentare din 25 mai. Judecătorii au decis cum vor vota românii din diaspora și ce se va întâmpla cu cetățenii care în ziua alegerilor nu se vor afla în localitățile de domiciliu.

Diaspora

Cetățenii români cu domiciliul în România își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare din țară în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorii, buletinului de identitate, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar în cazul elevilor din școlile militare, după caz.

Cetățenii români care în ziua de referință se află în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorii, buletinului de identitate, a decis BEC, potrivit Agerpres. Cetățenii români cu domiciliul în străinătate votează în baza cărții de identitate provizorii, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic, pașaportului simplu, pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu temporar, după caz.

Alegătorii care nu sunt în localitatea de domiciliu

Potrivit deciziei BEC, alegătorul comunitar care în ziua de referință se află în altă comună, oraș sau municipiu decât unde este înscris în copia de pe lista electorală specială își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare în baza documentului de identitate valabil.

Președintele biroului electoral al secției de votare contactează telefonic biroul electoral județean sau biroul electoral al sectorului municipiului București, după caz, în vederea confirmării faptului că alegătorul comunitar se regăsește în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă care cuprinde alegătorii comunitari înscriși în listele electorale speciale.

Urnele speciale

Alegătorii care își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt înscriși în lista electorală suplimentară, fiind radiați dacă este cazul din copia de pe lista electorală permanentă sau specială existentă la secția de votare.

"Alegătorii care își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale și care sunt înscriși în extrasul de pe lista electorală suplimentară vor fi consemnați numeric în procesul verbal de constatare a rezultatului votării la punctul b3 — «Numărul total al alegătorilor înscriși în lista electorală suplimentară care s-au prezentat la urne»", mai prevede decizia BEC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel