Potrivit unei cercetări efectuate de IMAS pentru ziarul „Adevărul", Opoziţia este cotată la 52% în octombrie în condiţiile în care, înainte de formarea Uniunii Social Liberale, cele două partide componente, PSD şi PNL, aveau împreună 58%. De asemenea, prezenţa la vot ar fi de 62,5 la sută.
USL se află cu mult în faţa PDL, partid cotat cu 17,6% din opţiunile celor care s-ar prezenta la vot. Chiar dacă a pierdut câteva procente de la începutul anului, alianţa Opoziţiei are alte câştiguri, crede preşedintele Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu. „Putem vorbi de un succes al Opoziţiei. Liderii Opoziţiei au contribuit la apariţia alternativei, cu toate greutăţile pe care le-a cunoscut USL. Pentru ei era important să se menţină peste bara psihologică de 50%", afirmă Pârvulescu pentru Adevărul.
Potrivit sondajului, pragul electoral ar mai fi depăşit de Partidul Poporului, cotat cu 14,4%, de UDMR - 7,4% şi de PRM, cu 5%. Mai poate PDL să ajungă la guvernare, strângând în jurul său partidele mici? „Indiferent de declaraţiile pe care le face acum, Traian Băsescu va fi nevoit să numească un premier de la formaţiunea de pe primul loc. Restul sunt simple declaraţii politice, speranţe ale preşedintelui, la limita Constituţiei, dar simple declaraţii", crede Pârvulescu.
Clasamentul încrederii în instituţii este dominat, în continuare, de Biserică - 80% şi Armată - 67,7%, singurele care au peste 50% la capitolul opţiuni favorabile. Mass-media are 44,4% în timp ce 44,3% din subiecţi au răspuns că au încredere în Primărie. Poliţia se bucură de o cotă de 38,2%, SRI are 36,9% iar Justiţia 24,2%. Instituţiile esenţiale într-o democraţie se află la coada clasamentului: sindicatele sunt apreciate de 19,3% din respondenţi, Preşedinţia de 14,3%, Guvernul de 10,4%, iar Parlamentul de 8,3% .
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu