Forțele ucrainene au eliberat oraşul Kupiansk

Forţele ucrainene au preluat controlul asupra întregului oraş Kupiansk, în nord-est, alungând trupele ruse din poziţiile lor de pe malul estic al râului Oskil, au constatat joi jurnaliştii ai agenţiei France Presse.

O bună parte a acestui nod feroviar fusese cucerită de la ruşi la începutul lui septembrie datorită contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov. Dar trupele Moscovei încă rezistau de cealaltă parte a râului, luând parte la dueluri de artilerie, în timp ce civilii fugeau de luptă, încercând să treacă pe partea ucraineană.

Pompieri ucraineni şi voluntari ucraineni au transportat, joi, un prim lot de ajutor umanitar în zona respectivă, pe o trecere de pietoni intactă care leagă cele două maluri ale râului Oskil. 'Aceasta va fi prima distribuire de ajutor umanitar de cealaltă parte a râului', a declarat administratorul militar al oraşului Kupiansk, Andrii Kanaşevici, în contextul în care au fost distribuite 2.000 de pachete cu alimente furnizate de britanici.

În suburbia industrială Kupiansk-Vuzlovii, pe malul de est al râului Oskil, la cinci kilometri mai la sud, locuitorii au spus că ruşii au plecat marţi. Joi, un blindat pentru transport de trupe şi un pluton de soldaţi ucraineni se aflau în faţa centrului cultural al raionului, iar cel puţin două tancuri se deplasau prin zonă, mai scrie AFP, notează Agerpres.

Citește și...

Cauzele care au dus la referendumurile din Ucraina. Hartmann: Putin a profitat de acest proces istoric neclarificat! Lugansk a fost secesionist încă din 1991

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a explicat care au fost problemele din teren, în special din regiunea Lugansk, care au cauzat ocuparea de către Federația Rusă și referendumurile care s-au desfășurat în sudul Ucrainei:

„Există o istorie foarte vagă și foarte neînțeleasă încă din 2014. Acele regiuni au început frământările naționalist-secesioniste încă din 2014, când ele nu au recunoscut Maidanul. Problema fundamentală este că din 2014 până în 2022 s-a lucrat în favoarea Rusiei. Nimeni nu a clarificat ce vor cei 10 milioane de ruși din Ucraina. Că ne place, că nu ne place, sunt 10 milioane de rusofoni cărora încetul cu încetul li s-au luat din drepturi, la fel cum li s-au luat și românilor, ungurilor și polonezilor din Ucraina.

Drama este că acești ani au acumulat o tensiune ideologică și propagandistică atât de încâlcită încât nimeni nu mai știe care este adevărul. În baza acestui non-adevăr istoric, Vladimir Putin face această așa-zisă operațiune militară care, de fapt, este o invazie a unei țări suverane.

Luganskul era secesionist încă de când s-a format Ucraina, din 1991. Nu e o noutate, noi am tot acoperit aceste mici regiuni, dar Luganskul reprezintă 23.000 de kilometri pătrați. Sunt 4 milioane de rusofoni acolo, iar lor nimeni nu le-a spus nimic decât că trebuie să învețe ucraineana dintr-o dată, trebuie să nu mai existe Rusia... Cum să-i spui așa ceva? Sunt lucruri care s-au adunat într-un proces istoric neclarificat, iar în baza acestei neclarificări, Putin a început mitologia cu mama Rusie care își adună...”, a spus, la DC News, la emisiunea Geostrategica, analistul de politică externă H. D. Hartmann.

Continuarea declarațiilor, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel