Focarul de variola maimuţei este ''controlabil'', susţine OMS; 131 de cazuri confirmate

Un număr de 131 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate de la primul caz raportat pe 7 mai în afara ţărilor în care această boală se răspândeşte de obicei.

Alte 106 cazuri sunt suspecte, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters citat de Agerpres.

Cu toate că focarul este unul neobişnuit, el rămâne "controlabil", a precizat OMS, care convoacă noi reuniuni pentru a veni în ajutorul statelor membre cu mai multe sfaturi legate de modalitatea de gestionare a focarului.

OMS continuă să primească actualizări cu privire la starea focarelor în curs în țările endemice

Potrivit website-ului OMS, variola maimuțelor se răspândește diferit de COVID-19. OMS încurajează oamenii să rămână informați din surse de încredere, cum ar fi autoritățile naționale de sănătate, cu privire la amploarea focarului în comunitatea lor (dacă există), simptome și prevenire.

Pe măsură ce variola maimuțelor se răspândește prin contact strâns, răspunsul ar trebui să se concentreze asupra persoanelor afectate și pe contactele lor apropiate.

Persoanele care interacționează îndeaproape cu cineva care este infectat prezintă un risc mai mare de infecție: acesta include lucrătorii din domeniul sănătății, membrii gospodăriei și partenerii sexuali.

Stigmatizarea unor grupuri de oameni din cauza unei boli nu este niciodată acceptabilă potrivit OMS. Poate fi o barieră în stoparea unui focar, deoarece poate împiedica oamenii să caute îngrijire și poate duce la răspândirea nedetectată. 

Experții UE cer statelor membre aprovizionarea cu vaccinuri împotriva variolei, ca în cazul Covid. Există un singur vaccin autorizat pe piața UE

După marea campanie de vaccinare a UE împotriva Covid-19, a venit un apel din partea experților europeni în domeniul prevenirii bolilor pentru a face noi stocuri de vaccinuri necesare pentru a preveni o nouă situație de urgență.

Este vorba de variola maimuțelor, boala care în doar opt zile (din 15 mai până astăzi) a afectat deja 85 de persoane din opt state UE. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Ecdc) într-o evaluare dedicată noii patologii a făcut un apel către țări să acționeze la timp, potrivit Europa Today.

Experții UE au cerut în mod special responsabililor pentru sistemele naționale de sănătate să se concentreze pe identificarea, gestionarea și raportarea în timp util a noilor cazuri. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel