Urmărește emisiunea live


Emil Cioran visa în tinerețe o Românie fanatică

Într-o memorabilă zi de 8 aprilie, în urmă cu mai bine de un secol în urmă, se năștea la Rășinari filozoful şi scriitorul român Emil Cioran, cel care deși stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte, a refuzat să ceară cetățenia franceză.

Astăzi, când se împlinesc 103 ani de la nașterea lui Emil Cioran, ziarul Metropolis readuce în plim-plan o fotografie de colecție, realizată în 1986, în Place Furstenberg din Paris.

Imaginea memorabilă îi prezintă pe trei dintre cei mai mari gânditori ai României: Emil Cioran, Eugen Ionescu şi Mircea Eliade.

În fotografie, Emil Cioran avea vârsta de 75 de ani, însă în perioada tinereții, 1931-1936, filosoful traversa o stare psihică specială, descrisă chiar de către el însuși, scrie historia.ro

„Două lucruri care au contat enorm în viaţa mea: muzica şi mistica (deci extazul) – şi care se îndepărtează... Între douăzeci şi douăzeci şi cinci de ani, orgie a amândurora. Pasiunea pentru ele era legată de insomniile mele. Nervi incandescenţi, întinşi să plesnească în fiece clipă, pofta de a plânge dintr-o fericire insuportabilă. Toate au fost înlocuite de acreală, de zbucium, de scepticism şi de anxietate. Pe scurt, o scădere a temperaturii lăuntrice – singura explicaţie că mai sunt în viaţă. Căci dacă era să rămân în starea aceea de ebuliţie, de mult mi-aş fi ieşit din minţi".

O perioadă tumultoasă pentru Cioran, la capătul căreia scriitorul semna o controversată carte, "Schimbarea la faţă a României", în care visa delirând o Românie "fanatică", o ţară „cu destinul Franţei şi populaţia Chinei" și propunea o explozie orgiastică, un „dionisism al devenirii româneşti".

Mult mai târziu, în 1990, autorul explica în mottoul unei noi ediții a lucrării scrise în tinerețe: "Am scris aceste divagaţii în 1935–36, la 24 de ani, cu pasiune şi orgoliu. Din tot ce-am publicat în româneşte şi franţuzeşte, acest text este poate cel mai pasionat şi în acelaşi timp îmi este cel mai străin. Nu mă regăsesc în el, deşi îmi pare evidentă prezenţa isteriei mele de atunci. Am crezut de datoria mea să suprim cîteva pagini pretenţioase şi stupide. Această ediţie este definitivă. Nimeni nu are dreptul s-o modifice. E.M.CIORAN Paris, 22 februarie 1990"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel