Elevii dintr-o comună românească din Ucraina, obligați să vorbească în ucraineană inclusiv în pauze. Kievul impune „politica lingvistică de stat“

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În școlile din comuna Vancicăuții Mari din raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, s-a impus comunicarea în limba ucraineană inclusiv în timpul pauzelor.

CITEȘTE ȘI                   -                  Ucraina resuscitează „limba moldovenească“. Românii din Odesa, strigăt de ajutor: Narative pro-ruse și românofobe

Parlamentul de la Kiev triumite recomandări către autoritățile locale pentru consolidarea limbi ucrainene ca limbă de stat. O astfel de recomandare a ajuns și la Primăria Comunei Vancicăuții Mari, din raionul Noua Suliță, regiune Cernăuți, notează Agenția Bucpress.

Printr-un document emis la data de 26 februarie 2025, Departamentul de Educație, Cultură, Tineret, Sport și Egalitate de Gen al Primăriei Vancicăuți a impus măsuri de eliminare a limbii române din școlile minorităților naționale, sub pretextul implementării „politicii lingvistice de stat”.

Documentul se bazează pe recomandarea Comitetului pentru Politică Umanitară și Informațională al Radei Supreme a Ucrainei (Nr. 04-14/11-2025/41359), conține trei directive clare, care urmăresc impunerea limbii ucrainene:

CITEȘTE ȘI                    -                    Noi probleme la o școală românească din Ucraina. „Limba moldovenească“ a fost înlocuită cu „limba minorității naționale“, nu cu româna

  • Intensificarea activității de explicare în rândul angajaților instituțiilor de învățământ, al elevilor și al părinților minorilor cu privire la necesitatea și importanța utilizării limbii de stat în procesul educațional, inclusiv în pauze, în comunicarea din timpul programului de lucru și de studiu, pe teritoriul instituției de învățământ, în grupurile de lucru și de studiu, în chat-urile educaționale și de lucru, în cadrul activităților educaționale desfășurate în afara instituției, cum ar fi excursiile.
  • Implementarea unei politici sistematice de popularizare a limbii ucrainene, în special în rândul copiilor, tinerilor și populației.
  • Introducerea unui sistem de evaluare a competențelor lingvistice ale copiilor, în special la etapa de tranziție de la instituțiile preșcolare la învățământul primar.

Cele trei direcții de reformă incluse în document vizează promovarea exclusivă a limbii ucrainene în educație și, implicit, afectează grav statutul și utilizarea limbii române în școlile cu predare în limba română din Ucraina.

CITEȘTE ȘI                       -                    Cum tergiversează Kievul înregistrarea Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina

Directiva impune obligativitatea utilizării limbii ucrainene în orice context educațional, nu doar la ore, ci și în pauze, în timpul activităților extracurriculare și chiar în chat-urile dintre elevi și profesori. Potrivit unui expert în educație, consultat de BucPress, aceasta înseamnă că profesorii și elevii români nu vor mai putea folosi limba maternă în interiorul școli ca formă importantă în viața cotidiană a comunității școlare.

Directiva cere implementarea unei politici de popularizare a limbii ucrainene, adresată în special copiilor și tinerilor, ceea ce înseamnă desfășurarea unor activități și materiale care promovează utilizarea limbii ucrainene în detrimentul limbii române, ceea ce va duce la o asimilare lingvistică treptată a noii generații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel