Sergiu Nicolaescu și-a petrecut întreaga viață în lumea cinematografiei. Avea studii de marină, dar viața i-a pregătit alte planuri maestrului. Nu a visat să ajungă nici actor, nici regizor și nici scenarist, dar cu toate acestea, a petrecut aproape zeci de ani pe scenă, dar și în spatele ei.
Sergiu Nicolaescu a strâns o serie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
Cartea lui Tudor Caranfil "Dicționar subiectiv al realizatorilor filmului românesc", prezintă un Sergiu Nicolaescu narcisiac, care se gândește numai la el, din acest motiv neputând niciodată să părăsească lumea cinematografiei.
"În mod paradoxal, aceast cineast fără studii de specialitate își câștigă un renume de profesionist, nu numai în țară, ci și peste hotare. El perfectează o colaborare strânsă cu firme europene de producție, care îi dau posibilitatea să filmeze, seriale TV transformare în versiuni exploatabile în săli. (...) Popularitatea crescândă a regizorului are și rezultate nedorite, fiindcă Nicolaescu începe să se pună, narcisiac, în cadru, așa cum procedează în mai multe filme", scrie Tudor Caranfil în cartea sa.
Marele critic de film mai spune că declinul cineastului începuse prin anii '80. "Dacă s-ar fi restras pe atunci, imaginea lăsată posterității ar fi fost scutită de destule compromisuri și compromiteri. S-ar fi putut consola cu o carieră politică puternic susținută de ecoul succeselor de odinioară. Dar pentru Sergiu Nicolescu prezența pe platoul de filmare devenise un mod de existență, iar emoția premierei cinematografice era o adevărată patimă. Când a plecat, pe neașteptate, ne-a fost greu să ne împăcăm cu gândul că inevitabilul se consumase", mai scrie acesta.
"Dicționar subiectiv al realizatorilor filmului românesc", de Tudor Caranfil
În aproape 300 de pagini, veți putea afla o tolbă de lucruri interesante despre cei mai mari actori români. Este o carte polemică în care sunt incluși oamenii de film atât români, cât și străini care au realizat filme în sau despre România. Pentru acest volum au fost selectați doar cei care au realizat cel puțin un lungmetraj de ficțiune. Pentru fiecare regizor este formulată o scurtă biografie, iar apoi sunt analizate cele mai importante realizări cinematografice, în spiritul critic cu care autorul ne-a obișnuit deja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu