De ce a preferat Ucraina o luptă la sol și nu a ridicat aviația de vânătoare. Ce spune generalul (r) Virgil Bălăceanu

Foto Virgil Balaceanu, sursa Observator
Foto Virgil Balaceanu, sursa Observator

De ce Ucraina nu a considerat pentru moment ca fiind necesară utilizarea forței aviatice pentru apărarea aeriană?

Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, a explica, într-o emisiune transmisă de către Digi 24, necesitatea și metodele prin care se face in prezent livrarea de echipamente militare către Ucraina. Conform acestuia, Ucraina necesită sprijin substanțial și urgent în ceea ce privește livrarea de muniție necesară pentru apărarea zonelor de conflict. 

La ora actuală livrările de muniție și echipamente sunt operațiuni desfășurate cu precădere la sol, iar, în opinia generalului Virgil Bălăceanu, sunt operațiuni destul de riscante supravegheate îndeaproape de Rusia prin diferite metode, precum monitorizarea satelitară sau prin folosirea dronelor.

Întrebat despre motivul pentru care Ucraina, până în acest moment, a preferat o luptă la sol și nu a ridicat aviația de vânătoare, generalul Virgil Bălăceanu este de părere că ar putea fi vorba despre două motive, și anume: ar fi posibil ca forțele de aviație ucrainiene să fi fost neutralizate la sol de către rachetele rusești sau, al doilea motiv, strategic, ar fi că Ucraina nu a considerat pentru moment ca fiind necesară utilizarea forței aviatice pentru apărarea aeriană, reușind astfel să evite cheltuieli suplimentare.

Statele occidentale şi NATO contribuie cu muniţie de război, suport material şi financiar pentru a ajuta Ucraina să lupte impotriva Rusiei

Principalii furnizori de echipament militar:

Germania: a anunţat, sâmbătă seara, prin intermediul cancelarului Olaf Scholz, că trimite către Ucraina 1000 de arme anti-tanc şi 500 de rachete Stinger. ”Este de datoria noastră să facem tot posibilul pentru a sprijini Ucraina în apărarea ei împotriva armatei invadatoare a lui Putin”, a declarat Olaf Scholz pe Twitter.  

Olanda: Cu 200 rachete Stinger contribuie şi Olanda, în urma unei scrisori trimise Parlamentului de ministrul Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra şi ministrul Apărării, Kajsa Ollongren. ”Date fiind circumstanţele, a existat o verificare atentă, dar mai scurtă, pentru a se asigura că sunt îndeplinite criteriile de export de arme”. 

Armele pot fi folosite împotriva avioanelor şi elicopterelor aflate la distanţe de 5 kilometri. Armata olandeză deţine două tipuri de rachete Stinger: unele care pot fi montate pe vehicule blindate şi altele portabile. Pe lângă acestea, în 18 februarie, guvernul olandez şi-a luat angajamentul de a livra, la cererea Ucrainei, printre altele, 300 de căşti de luptă, 200 de veste balistice, 30 de detectoare de metale, 5 sisteme radar de localizare a armelor, 100 de arme cu lunetă, având 30.000 de cartuşe.  

SUA: Din Statele Unite, Departamentul Apărării contribuie cu armament în valoare de 350 de milioane de dolari, după decizia preşedintelui Joe Biden.

Finlanda: A trimis un ajutor financiar de 15 milioane de euro în Ucraina, informează preşedintele Sauli Niinistö.


Romania: Guvernul Roamaniei a decis, duminică, 27 februarie, să trimită în Ucraina o a doua tranşă de ajutoare ce constă în combustibili, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, dar și alimente, apă şi medicamente, în valoare totală de 3 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel