Cuvinte care te ajută în carieră. Le folosești la birou?

oameni_job
oameni_job

Află cum să folosești comunicarea în favoarea ta. Pentru a evita situațiile în care mesajul tău trece neauzit la locul de muncă, descoperă cuvintele care au într-adevar impact și îți influentează cariera.

"Scuze.", "Nu-i nimic", "Proiectul trebuie să fie gata până vineri.", "S-ar putea să nu ai destul timp pentru acest proiect", "Poate ar fi mai bine să revizuiești planul."Ce au în comun aceste propoziții? NU au personalitate. Rolul lor este de a informa, dar le lipsește capacitatea de a schimba ceva.

 Dacă vrei ca oamenii să gândească, să simtă sau să acționeze diferit, o simpla informare nu este de ajuns.Trebuie ca informația să fie pusă într-un anumit context care să inducă senzația de mișcare. Folosește cuvinte care să îl facă să înțeleagă de ce informația pe care i-o transmiți îl interesează.

 Majoritatea cuvintelor doar prezintă informația, însă există și cuvinte care instigă la acțiune. Se numesc performative.Iată cateva exemple de expresii care pot muta munții din loc:

Scuze: ,,Îmi cer scuze pentru greșeala făcută."

 Cerere/Rugăminte: ,,Vreau să îmi trimiți proiectul până vineri." sau ,,Te rog să îmi trimiți proiectul până vineri."

 Avertisment: ,,Te avertizez că nu vei avea destul de mult timp pentru terminarea proiectului."

 Recomandare: ,,Îți sugerez să revizuiești planul."

 Pe lângă cele performative, există și un alt tip de formulări care pot face diferența între succes și eșec în carieră.Sunt acele formulări în care nu își au loc termenii negativi.

 Să luăm spre exemplu, propozițiile ,,Ține minte că luni am nevoie de fișa respectivă" și ,,Nu uita că luni am nevoie de fișa respectivă". Spun amândouă același lucru? Aparent, da, practic, nu! De ce? Fiindcă la nivelul creierului negativele nu sunt înregistrate. Așa că dacă folosești cea de-a doua variantă, creierul tău va ignora termenul negativ și va înregistra doar ,,uită că luni am nevoie de fișa respectivă". Folosind-o pe prima, în schimb, vei observa că reușești să îți transmiți mesajul, fiindcă mintea are nevoie de direcție, nu de senzația de ,,lipsă".

 De aceea este important să te concentrezi pe aspectul pozitiv, folosind termenii potriviți.

 Așadar, încearcă să îți analizezi cu atenție limbajul și spune-ne dacă ai observi o legatură între cuvintele folosite și rezultatele obținute. Poveste-ne o situație în care felul în care te-ai exprimat a facut cu adevarat diferența dintre succes și eșec.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel