Cutremur 'foarte puternic', cu magnitudinea de 7,1, în nordul Filipinelor. Locuitori speriați, clădiri avariate - foto

Un cutremur cu magnitudinea 7,1 s-a produs miercuri în nordul Filipinelor, a anunţat Institutul Seismologic al SUA (USGS), estimându-l iniţial la 6,8, relatează AFP şi Reuters.

Cutremurul de mică adâncime a avut loc în provincia Abra, pe insula principală Luzon, la ora locală 08:43 (00:43 GMT), iar agenţia seismologică locală a avertizat că ar putea exista pagube materiale. Un spital s-a prăbuşit parţial şi a fost evacuat de urgenţă.

Circulaţia cu metroul în capitala filipineză Manila a fost întreruptă

Locuitorii capitalei Manila au resimţit seismul şi circulaţia cu metroul în capitala filipineză Manila a fost întreruptă la o oră de vârf, a anunţat Ministerul Transporturilor.

Clădirea Senatului a fost evacuată. În oraşul Dolores, situat în apropierea epicentrului, locuitorii speriaţi au fugit din casele lor, iar ferestrele pieţei locale au fost spulberate, a declarat pentru AFP comandantul poliţiei locale, Edwin Sergio.

'Cutremurul a fost foarte puternic'

'Cutremurul a fost foarte puternic', a afirmat Edwin Sergio, adăugând că au apărut fisuri în clădirea comisariatului. Un spital din provincia Abra a fost evacuat după ce clădirea s-a prăbuşit parţial în urma cutremurului, nefiind raportate victime, au spus oficiali.

'Încă sunt replici. Am primit informaţii de avarii la locuinţe. Până acum nu există victime', a menţionat primarul Rovelyn Villamor din oraşul Lagangilang, provincia Abra.

'Nu avem alimentare cu energie electrică pentru că se întrerupe automat din cauza pericolului', a declarat primarul Villamor la radio DZRH. Biroul de informare publică din provincia Abra a postat fotografii pe pagina sa de Facebook care arată clădiri grav avariate, cu fisuri uriaşe.

Potrivit USGS, epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 11 km est-sud-est de oraşul Dolores şi a avut loc la o adâncime de 10 km.

'Atenţia este concentrată pe Abra şi provinciile din apropiere. Acesta este un cutremur major. Ne aşteptăm la replici puternice', a declarat Renato Solidum, directorul agenţiei naţionale de seismologie. Filipinele sunt afectate în mod constant de cutremure din cauza situării sale pe 'centura de foc', un arc de activitate seismică intensă care înconjoară Oceanul Pacific trecând prin Japonia şi Asia de Sud-Est, scrie Agerpres.

Citește și - Cutremure - schimbări climatice. Ce zice Gheorghe Mărmureanu despre următorul cutremur din țara noastră

12 cutremure de suprafață s-au înregistrat de la începutul lunii în țara noastră, cele mai multe în zona seismică Vrancea. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a fost întrebat dacă activitatea seismică ar avea legătură cu schimbările climatice.

Întrebat, luni, la Antena 3, dacă schimbările climatice au avut un rol legat de modul în care plăcile tectonice s-au mișcat și la cutremurele pe care noi le-am avut în România, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a făcut următoarele precizări: „Treaba este mult mai complicată, pentru că fenomenele care se întâmplă în timpul marilor cutremure sunt fenomene pur geologice, absolut geologice.”

Întrebat dacă ne putem aștepta la un seism mai mare, acesta a spus: „Vrancea este o zonă seismică, o zonă tectonică de cu totul o altă natură decât ce este în jurul nostru. Spre exemplu, când sunt cutremure mari în Turcia nu au nicio influență asupra noastră. La fel și cu un cutremur în Grecia. Deci. tectonica din Vrancea este de cu totul altă natură. În ultimul timp, cutremurele au devenit sensibile pentru oameni. Sunt cu mult mai multe, pentru că, practic, în fiecare zi se întâmplă nişte rupturi pe undeva în scoarţa terestră”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, care a subliniat că deocamdată nu crede că ne vom confrunta cu un cutremur de o magnitudine mare. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel