Teatrul Național București exploatează tinerii artiști din România care sunt la început de drum în carieră.
Teatrul Național "I. L. Caragiale" București, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală "Ion Sava", lansează programul 9G (Noua Generație) care se adresează tinerilor creatori de teatru, absolvenți ai facultăților de profil, cu vârsta până în 35 de ani, neangajați în instituții de spectacol.
Criticul de teatru Cristina Modreanu a vorbit despre ce se întâmplă la TNB cu studenții care visează să devină mari actori, arătând cum sunt tinerii exploatați.
"Concursul de proiecte pentru tineri artiști anunțat recent de TNB ar putea părea o idee generoasă: de fapt, dacă citim cu atenție anunțul, ne dăm seama că o instituție cu un buget cât al unei jumătăți din toate teatrele de stat din țară pretinde munca voluntară de la cei mai tineri artiști - trei săptămâni de repetiții și o săptămână de reprezentații - o lună de muncă neplătită - pentru ca la final, în urma unei selecții făcute de către conducere, să fie alese două spectacole care să intre în repertoriu (asta dacă sunt pe placul conducerii). Adică TNB refuză să-și asume orice risc când e vorba de tineri, deși își asumă riscuri destule cu artiști consacrați care uneori montează spectacole cu bugete enorme ce se joacă de câteva ori.
Este expresia unei mentalități exploatatoare ascunsă sub umbrela deja agasantului "noi facem proiecte pentru tineri". Ce-ar fi să-i cunoașteți mai întâi și să vedeți ce fac și ce pot și să-i tratați cu respectul pe care îl merită???
Chiar dacă se vor găsi destui amatori dată fiind lipsa generală de șanse pentru tinerii artiști - și în condițiile astea nu cred că ar trebui judecat nimeni pentru că își încearcă norocul - cred că trebuie spus limpede cu ce avem de-a face aici", a scris Cristina Modreanu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu