EXCLUSIV  Cum a devenit celebră Gioconda. Bulai: Așa se întâmplă cu operele de artă, la fel cum a fost cu testamentul lui Brâncuși / video

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Pictura Gioconda este principala atracție a Muzeului Luvru din Paris, însă povestea din spatele celebrității sale este una destul de amuzantă și a fost relatată de jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai. 

Cazul testamentului lui Constantin Brâncuși, în care sculptorul și-a donat atelierul din Paris Statului Român, a fost povestit de sociologul Alfred Bulai la emisiunea „Nod în Papură“. Jurnalistul Val Vâlcu a venit și cu alte exemple de opere de artă care au ajuns să fie celebre după mai mult timp sau după un eveniment care a atras atenția publică:

„Când a murit Brâncuși, el a lăsat în testament că atelierul lui îl donează orașului Târgu Jiu. Francezii, corecți, au trimis adresă la Statul Român: Îl vreți, că uite, așa a vrut sculptorul! Ăștia, în primul rând au făcut șezătoare, că s-au gândit că e ceva dubios ce vor francezii cu ei: De ce? / Care-i problema? Ai noștri au zis: Da, dar plătiți voi! Ăia au zis: Băi, noi nu avem buget pentru asta, așa că la revedere! Asta e culmea, vreți o statuetă de Brâncuși? Da, dar trimiți prin poștă și plătești tu!“, a spus, amuzat, Alfred Bulai.

„Singurul portret cu Mihai Viteazul e la Viena. Ne-am dus să-l vedem. L-am căutat prin multe săli, dar nu l-am găsit. Până la urmă am căutat la poartă, la calculator. Un domn, foarte amabil, ne-a zis că e în magazie. Pentru ei nu era mare operă de artă, cum ar fi pentru noi“, a spus Val Vâlcu.

„Noi putem, vis-a-vis de orice din Europa, să le închiriem și să fie expuse în România timp de o lună. Probabil că, dacă faci publicitate, chiar vin oamenii“, a spus Alfred Bulai.

„Dacă mergeai la Brașov, vedeai unde e Palatul Cantacuzino un panou mare pe care scria „Expoziție Salvador Dali“. Se oprea lumea, deși îți dai seama că nu erau capodopere“, a spus Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Ce e în pâinea şi salamul românilor? Bulai: "E-urile sunt folosite din antichitate!" / Vâlcu -"Dacă ți-l faci singur, ajungi la 20 lei un sandviş"

Cum a devenit celebră Gioconda

„Și de la Brâncuși am găsit în Cimitirul Montmartre, care e mișto de vizitat, o statuie făcută de el. A făcut o statuie pentru o frumusețe de-a lui din tinerețe. Și Gioconda a stat într-o baie vreo sută de ani“, a adăugat Alfred Bulai.

„Ea, la muzeul Luvru, era asigurată pentru o sumă foarte mică, nu era considerată o capodoperă. Au furat-o niște italieni, chiar e o poveste haioasă. Picasso și încă trei artiști mari au fost surprinși în seara aia la o cârciumă în apropiere și ăștia au zis că le-au furat ei ca să atace conducerea de la muzeu.“, a precizat amuzat Val Vâlcu.

„Așa a devenit cunoscută Gioconda și au găsit-o după vreun an, când i-a dat în gât preotul din Italia unde s-au dus hoții și au zis că au repatriat-o. A mai durat vreun an până au readus-o în Franța și tot circul ăsta mediatic a făcut-o celebră, că, în rest, e o pictură la fel ca altele din epocă“, a spus Val Vâlcu.

„Măsura operelor de artă este măsura publicului care le admiră. Ai mai multe opere dacă ai un public ce le admiră“, a replicat Alfred Bulai.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Controalele în restaurante. Bulai: "E praf în ochi. Răul nu-i acolo, în două frigidere! / Vâlcu: E și de imagine"

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel