Crina Lință, interviu exclusiv. Studenta care a înființat un teatru în București

Crina Lință a pus bazele Teatrului Arte dell’Anima, un concept care s-a născut din dorința de a dezvolta și promova mijloace artistice care fac posibilă descoperirea, îmbogățirea și cultivarea sufletului uman.

Anul acesta, Crina Lință și soțul său Gabriel, cel care mereu a sprijinit-o moral, au înființat o Asociație și un teatru în București. La începutul lunii iulie, Teatrul Arte Dell Anima și-a deschis stagiunea cu piesa „Conu Leonida față cu reacțiunea", în regia Bogdanei Darie. 

Crina Lință este producător și studiază actoria la UNATC București, fiind studentă în anul II, deși are 44 de ani. Vârsta nu a fost impediment în lupta pentru visele sale și iată că astăzi are o mulțime de povești adunate din lumea teatrului. În rândurile de mai jos vă invităm să o cunoașteți pe Crina Lință într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DC News.

DC News: Ați înființat Teatrul Arte dell'Anima. Cât de greu v-a fost să puneți bazele unui teatru?

Crina Lință: Trebuie să recunosc că nu a fost ușor, dar important este că am reușit. Cred că atunci când faci lucrurile din suflet, niciun sacrificiu nu e prea mare și nimic nu ți se pare prea greu. Orice este posibil dacă îți dorești, crezi și bineînțeles acționezi în acea direcție. L-am avut alături pe soțul meu, Gabriel, care, deși este inginer, a înțeles pasiunea mea pentru teatru și m-a sprijinit din toată inima în crearea acestui spațiu dedicat tinerelor generații de artiști - Teatrul Arte dell' Anima.

DC News: De ce ați înființat acest teatru? Care sunt principalele sale obiective?

Crina Lință: Am înființat Teatrul Independent Arte dell' Anima din dorința de a veni în ajutorul tinerilor artiști: în instituțiile teatrale de stat posturile sunt blocate de ani de zile, iar tinerilor actori nu li se oferă oportunitatea de a fi văzuți sau de a-și practica meseria. Scopul Teatrului Arte dell Anima este de a promova cât mai mult tinerii artiști și educația prin artă. În acest sens facem atât cursuri de dezvoltare personală prin teatru pentru copii (începând cu vârsta de 3 ani) și adulți, producții de teatru care se joacă pe scena Teatrului Arte dell' Anima, dar și pe scenele teatrelor partenere.

Dorința noastră este să facem spectacole de bună calitate pe care să le promovăm în festivaluri de teatru naționale și internaționale. Un exemplu este spectacolul „Conu' Leonida față cu reacțiunea" de I.L. Caragiale, prima noastră producție, cu care am și inaugurat teatrul pe 2 iulie 2015. Actorii: Cristian Crețu, Andrei Ciopec, Radu Mateucă și Cosmin Dinu, sub îndrumarea regizorului Bogdana Darie au jucat atât pe scena Teatrului Arte dell' Anima, cât și la Teatrul Excelsior din București, la Cazino Sinaia în cadrul Film 4 Fun 2015, ediția a VII-a, la Teatrul Municipal Bacovia în cadrul Theaterstock International Arts Bacău, ediția I, pe scena Teatrului ,,George Ciprian" din Buzău, în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent, ediția a III-a și la Cinematograful Capitol din Onești.

De asemenea, pe 1 decembrie am demarat proiectul Anima pentru societate - Ai o idee de spectacol? Noi o producem! prin care ne dorim să descoperim cât mai multe tinere talente pe care să le promovăm. Îmi doresc ca Teatrul Arte dell'Anima să fie un drum către cunoașterea sufletului, către libertatea spiritului, către comunicare, respect, educație, bună dispoziție, profesionalism și seriozitate în munca artistică.

DC News: Teatrul Arte dell'Anima nu vine doar cu spectacole, ci și cu diferite cursuri. Vorbiți-ne mai mult despre dubla misiune a teatrului dumneavoastră.

Crina Lință: Da, facem și cursuri de dezvoltare personală prin teatru pentru copii, începând cu vârsta de 3 ani, dar și pentru adulți. Consider că principala misiune a teatrului este aceea de a educa și de a ne ajuta să evoluăm atât emoțional, cât și intelectual. Cursurile asociației sunt structurate pe grupe de vârstă: 3-7 ani, 7-10 ani, 10-14 ani, 14-18 ani și adulți, care conțin activități specifice vârstei. Mai concret, cursanții noștri fac jocuri de cunoaștere și autocunoaștere, dezvoltare a imaginației, activități în grup, spontaneitate și prezență de spirit și multe altele. Pentru mai multe detalii specifice fiecărui curs vă invit să vizitați site-ul nostru www.artedellanima.ro.

Pe lângă cursul de bază de dezvoltare personală prin teatru, avem și câteva "specializări": dezvoltare personală prin teatru muzical și dezvoltare personală prin teatru cu tehnici de mânuire a marionetei - la acest curs copiii învață să își construiască propria marionetă, pe care apoi vor învăța să o mânuiască. Consider că aceste cursuri ar trebui făcute de cât mai mulți copii și adulți deoarece sunt un ajutor real pentru dezvoltarea noastră în timp. Dincolo de socializare, acestea ne ajută să scăpăm de fobia de a vorbi în public, ne ajută să avem mai multă încredere în noi, schimbându-ne perspectiva din care privim mediul înconjurător.

DC News: Care este cea mai mare criză cu care se confruntă teatrele din România, inclusiv Teatrul Arte dell'Anima?

Crina Lință: Dacă privim prin prisma ultimelor evenimente din țara noastră, cred că cea mai mare criză este închiderea sălilor de spectacol, care din nefericire sunt oricum puține raportate la populația Bucureștiului și a României. Însă trebuie să facem o departajare clară între teatrele de stat și teatrele independente, Teatrul Arte dell' Anima făcând parte din cea de-a doua categorie. Spre deosebire de teatrele de stat care sunt subvenționate de stat, teatrele independente sunt nevoite să se autofinanțeze. Iar de aici putem vorbi de două conotații total diferite pe care le ia cuvântul criză. În independent ești tot timpul în criză: de fonduri, de spații, de oameni pasionați și dispuși să facă eforturi și sacrificii destul de mari pentru a-și practica în cele din urmă meseria. Sectorul cultural din Romania este un cerc vicios. Ce au ambele instituții în comun dacă vorbim de criză, este sistemul sau mai bine spus lipsa lui. Fiind un domeniu vocațional acesta nu poate fi cuantificat și are nevoie de reglementări legislative speciale, începând de la școlile de profil, până la instituțiile avizate.

DC News: De unde a venit pasiunea dumneavoastră pentru teatru? Ați început să studiați UNATC la 44 de ani.

Crina Lință: Iubesc viața și iubesc oamenii. Sunt o idealistă și, în ciuda micilor dezamăgiri cred că voi rămâne așa. În ultimii trei ani, din dorința de a ieși din cotidian și de a face ceva pentru sufletul meu, am început să merg la niște cursuri de teatru pentru amatori. Am jucat în câteva spectacole și mi s-a redeschis pasiunea pentru actorie, pasiune pe care am avut-o de mic copil. În adolescență am scris piese de teatru, am jucat în ele, am scris poezii. Mi-am dorit de mică să fiu actriță, dar nu aveam nici măcar curaj să mă gândesc la asta. Și ce credeți? Anul trecut prin iunie veneam de la repetiții și pur și simplu am simțit o chemare, un îndemn, un miracol care se petrecea în mine. M-am hotărât să dau la actorie. Fiindu-mi teamă de posibilele prejudecăți ale examinatorilor din Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L. Caragiale" din București, m-am înscris și la Hyperion. Așa că în două luni m-am pregătit pentru ambele facultăți. Și? Iata-mă intrată la UNATC, la secția actorie, la clasa domnului profesor Florin Zamfirescu. Nu am mai apucat sa dau examen la Hyperion! Pentru mine examenul a fost o adevărată bucurie, aș putea să scriu un roman numai despre asta. Cum a fost anul I ca studentă la 44 de ani? A fost o renaștere spirituală, o împlinire sufletească.

DC News: Când trageți linie, ce vedeți că v-a adus Teatrul Arte dell'Anima în 2015?

Crina Lință: Văd multe lucruri frumoase. Gândul cu care am făcut Teatrul Arte dell' Anima, de a da cât mai multor tineri artiști ocazia de a profesa în domeniul lor și de a fi remunerați pe măsura eforturilor a început să prindă contur. În mai puțin de jumătate de an am facut o producție de teatru cu tineri actori, am angajat 5 oameni tineri: 4 profesori de arta actorului și un teatrolog, am fost teatru gazdă pentru artiștii care nu aveau unde să își desfășoare actul artistic și am demarat proiectul Anima pentru societate - Ai o idee de spectacol? Noi o producem! Tragând linie sunt foarte fericită și mulțumită. În viitor îmi doresc ca acest teatru să crească și acest concept să ajungă la urechile cât mai multor oameni care cred în artă și frumos și sunt dornici să ne susțină. Vreau să am ocazia să angajez cât mai mulți tineri, să ne dezvoltăm și să descoperim împreună această minunată lume a teatrului. Vreau să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri media care cred in noi și pe care îi găsiți pe site-ul nostru la rubrica parteneri și nu în ultimul dumneavoastră care ne-ați oferit oportunitatea de a prezenta mai detaliat activitatea noastră. În timp îmi doresc să găsesc cât mai mulți parteneri care să creadă și să investească în misiunea Teatrului Arte dell' Anima.

DC News: Cea mai frumoasă amintire/întâlnire cu un actor a fost...

Crina Lință: Cea mai frumoasă și în același timp cea mai marcantă întâlnire a fost cu maestrul Florin Zamfirescu. Îl văzusem în atât de multe spectacole și filme, însă nu mi-am închipuit niciodată că voi avea ocazia să îl am profesor. Este o mare onoare pentru mine să lucrez, să învăț și să descopăr tainele teatrului sub îndrumarea unui mare actor cum este dumnealui.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel