Bătălie pentru cetățile dacice. Ce s-a întâmplat la Sarmisegetusa

Parlamentarii PSD din judeţul Hunedoara se opun unui proiect de lege care prevede înfiinţarea unei agenţii naţionale care să se ocupe, de la nivel central, de administrarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Gestionarea problemelor legate de cetățile dacice ar trebui să revină Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, a declarat sâmbătă, la Deva, preşedintele filialei judeţene PSD Hunedoara, deputatul Laurenţiu Nistor. Parlamentarul social-democrat şi-a argumentat opinia prin modul în care a fost administrată cetatea Sarmizegetusa Regia de către CJ Hunedoara, în ultimii trei ani reuşindu-se modernizarea unui drum de acces, asigurarea unui sistem de pază permanent, inclusiv cu jandarmii montani, creşterea numărului de vizitatori şi protejarea acesteia de braconierii arheologici.

'De când cetatea Sarmizegetusa Regia a fost preluată (în administrare, n.r.) de Consiliul Judeţean Hunedoara, nu s-a mai săpat nicio groapă (de către braconierii arheologici, n.r.), în timp ce la celelalte care aparţin de Ministerul Culturii au fost săpate 400 de gropi numai într-o lună de zile', a declarat deputatul Laurenţiu Nistor. El a menţionat că se va adresa şi colegilor din Senat pentru ca proiectul de lege să fie respins, apreciind că de protejarea cetăţilor dacice trebuie să fie interesaţi toţi cei care sunt preocupaţi de protejarea patrimoniului cultural naţional, indiferent de culoarea politică. 'Nu este posibil ca această lege să treacă. Judeţul Hunedoara trebuie să fie cel care administrează cetăţile din Munţii Orăştiei şi nu altcineva. (...) Legea este una distructivă pentru judeţul Hunedoara, o lege care ar distruge patrimoniul nostru, al judeţului Hunedoara', a arătat Nistor.

Sistem de pază la Sarmisegetusa

La rândul său, deputatul Natalia Intotero a apreciat că parlamentarii judeţului Hunedoara ar trebui să le explice colegilor din alte zone ale ţării ce s-a realizat la Sarmizegetusa Regia, comparativ cu ceea ce era acolo în urmă cu mai mulţi ani. Ea a precizat că situaţia cetăţilor dacice este binecunoscută de către membrii Comisiei UNESCO din Parlament, care au vizitat aceste locuri anul trecut. În Masivul Şureanu (Munţii Orăştiei) se află grupate cinci cetăţi dacice ce fac parte din patrimoniul UNESCO - Sarmizegetusa Regia, Luncani-Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie şi Băniţa. Dintre acestea, doar cetatea Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Daciei, se află în administrarea CJ Hunedoara din anul 2013. De la preluarea cetăţii Sarmizegetusa Regia, autorităţile judeţene au înfiinţat un serviciu special care se ocupă de monumentele istorice. Aici a fost instituit un sistem de pază propriu, alături de jandarmii montani, şi a fost adoptat un regulament de vizitare a monumentului. Datele statistice oficiale arată că în ultimii doi ani au fost sancţionate peste 120 de persoane care nu au respectat regulile de vizitare impuse, căţărându-se pe monumente sau eludând traseele stabilite pentru turişti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel