”Cernobîl: după 20 de ani” – imagini cutremurătoare la MȚR

La 27 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, Muzeul Național al Țăranului Român prezintă, până pe 12 mai, o expoziție de fotografie intitulată ”Cernobîl: după 20 de ani”. În cadrul acesteia, vizitatorii pot vedea imagini ale catastrofei nucleare din orașul ucrainean, informează instituția muzeală.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

O echipă de oameni de știință de la Institutul de Etnografie din cadrul Academiei Naționale de Științe din Lvov a început, la șase ani după catastrofa de la Centrala Atomică de la Cernobîl, o cercetare complexă pe teritoriile contaminate radioactiv. Toți cei implicați în expediții, începând cu 1994, au identificat în zonă zeci de mii de artefacte etnografice, de artă și istorice. Toate acestea indică particularități ale vieții și ale tradițiilor locuitorilor din raioanele Cernobîl, Ivankivsk și Polissia, din regiunea Kiev, dar și din raioanele Ovruțk, Malynsk, Narodyțk, din regiunea Jitomir, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până în momentul catastrofei.

Fotografiile din cadrul expoziției prezintă aduc în prim-plan urmările fatale ale catastrofei nucleare și au fost realizate între 1994 și 1999. Vizitatorii pot vedea, astfel, imagini care fac referire la satele distruse și înmormântate, la fântânile contaminate, locuințele jefuite și cuptoarele rămase de la casele arse.

În urmă cu 27 de ani, la 26 aprilie 1986, a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, cu efecte directe asupra Ucrainei și a țărilor învecinate. Reactorul cu numărul 4  al Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl a explodat. 56 de persoane au murit la acel moment, însă consecințele au fost mult mai grave asupra generațiilor următoare, până la cele actuale, afectate încă de radiații. Explozia a cauzat contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare, locuitorii fiind evacuați. În opinia oamenilor de știință, abia peste 20.000 de ani zona va mai putea fi considerată sigură pentru locuitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel