Ce se întâmplă cu Pământul. ”Amenințare existențială” cu privire la arididate

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost lansat un semnal de alarmă cu privire la suprafața Pământului.

Aproximativ trei sferturi din suprafaţa Pământului a devenit ”permanent mai aridă” în ultimele decenii, a avertizat luni un nou studiu al ONU, transmite agenţia DPA.

Potrivit studiului realizat de Convenţia ONU pentru combaterea deşertificării (UNCCD), aproximativ 77% din suprafaţa terestră a devenit mai aridă în cele trei decenii până în 2020 comparativ cu perioada anterioară de 30 de ani.

În aceeaşi perioadă, zonele aride s-au extins cu aproximativ 4,3 milioane de kilometri pătraţi - o suprafaţă cu aproape o treime mai mare decât cea a Indiei - acoperind în prezent 40,6% din totalul terenurilor de pe Pământ, cu excepţia Antarcticii.

”În ultimele decenii, aproximativ 7,6% din terenurile globale - o suprafaţă mai mare decât cea a Canadei - au fost împinse dincolo de pragurile de ariditate (adică de la zone non-aride la zone aride sau de la clase de zone mai puţin aride la clase mai aride)”, se arată în studiu.

Criză a aridității

Biroul de la Bonn al Convenţiei a făcut publice concluziile la COP16 privind deşertificarea de la Riad, Arabia Saudită, considerată cea mai mare conferinţă a ONU privind terenurile organizată până acum.

”Pentru prima dată, criza aridităţii a fost documentată cu claritate ştiinţifică, dezvăluind o ameninţare existenţială care afectează miliarde de oameni din întreaga lume”, a declarat Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al UNCCD.

”Spre deosebire de perioade temporare de secetă cu precipitaţii reduse, ariditatea reprezintă o transformare permanentă, implacabilă”, a adăugat el într-un comunicat.

”Secetele se termină. Totuşi, atunci când clima dintr-o zonă devine mai aridă, capacitatea de revenire la condiţiile anterioare este pierdută”, a precizat Ibrahim Thiaw, conform agenției de presă Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel