A fost lansat un semnal de alarmă cu privire la suprafața Pământului.
Aproximativ trei sferturi din suprafaţa Pământului a devenit ”permanent mai aridă” în ultimele decenii, a avertizat luni un nou studiu al ONU, transmite agenţia DPA.
Potrivit studiului realizat de Convenţia ONU pentru combaterea deşertificării (UNCCD), aproximativ 77% din suprafaţa terestră a devenit mai aridă în cele trei decenii până în 2020 comparativ cu perioada anterioară de 30 de ani.
În aceeaşi perioadă, zonele aride s-au extins cu aproximativ 4,3 milioane de kilometri pătraţi - o suprafaţă cu aproape o treime mai mare decât cea a Indiei - acoperind în prezent 40,6% din totalul terenurilor de pe Pământ, cu excepţia Antarcticii.
”În ultimele decenii, aproximativ 7,6% din terenurile globale - o suprafaţă mai mare decât cea a Canadei - au fost împinse dincolo de pragurile de ariditate (adică de la zone non-aride la zone aride sau de la clase de zone mai puţin aride la clase mai aride)”, se arată în studiu.
Biroul de la Bonn al Convenţiei a făcut publice concluziile la COP16 privind deşertificarea de la Riad, Arabia Saudită, considerată cea mai mare conferinţă a ONU privind terenurile organizată până acum.
”Pentru prima dată, criza aridităţii a fost documentată cu claritate ştiinţifică, dezvăluind o ameninţare existenţială care afectează miliarde de oameni din întreaga lume”, a declarat Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al UNCCD.
”Spre deosebire de perioade temporare de secetă cu precipitaţii reduse, ariditatea reprezintă o transformare permanentă, implacabilă”, a adăugat el într-un comunicat.
”Secetele se termină. Totuşi, atunci când clima dintr-o zonă devine mai aridă, capacitatea de revenire la condiţiile anterioare este pierdută”, a precizat Ibrahim Thiaw, conform agenției de presă Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu