EXCLUSIV  Ce s-a întâmplat cu învățământul românesc după '89. Prof. Sorin Ivan: Performanța tristă a României / Cum s-a ajuns aici / Video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @tzido
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @tzido

Prof. Sorin Ivan, decanul Universității „Titu Maiorescu” din București și directorul revistei Tribuna Învățământului, a fost invitat la DC News și DC News TV unde a vorbit despre problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ din România. 

Prof. Sorin Ivan a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, despre starea actuală a învățământului românesc subliniind faptul că după anul 1989 au început să apară schimbări în rău în acest domeniu. Potrivit acestuia, astăzi, educația nu mai reprezintă o prioritate pentru agenda publică. 

„Educația, astăzi, nu mai reprezintă capul de afiș al agendei publice. Nu intră între prioritățile publicului nostru, în atenția maselor de indivizi care astăzi formează o societate fragmentată, disipată, pe zone de interese. Clar, în lumea consumeristă în care trăim, în societatea aceasta hiper-pragmatizată, educația nu mai reprezintă un interes prioritar.

Cu toate acestea, noi, categoria preocupată de educație a acestei societăți, considerăm că educația trebuie să rămână o prioritate, ea este o prioritate nu numai că așa este declarată în legea educației.”, a spus prof. Sorin Ivan. 

Ce s-a întâmplat după 1989

„Înainte educația era asumată public în conștiința societății și a oamenilor. Este factorul progresului și toate familiile își doreau ca fiii și fiicele lor să urmeze învățământ superior. Era o stimă pentru asta.

După revoluție, odată cu răsturnarea valorilor și cu această revelație că poți să ai succes material, social, politic fără educație, fără prea multă știință de carte, s-au impus pseudovalori, pseudo-modele, repere care apar și care și acum domină lumea mediatică și viața publică și s-a pierdut această prețuire extraordinară pentru educație, odată ce oamenii au aflat că pot exista și alte mijloace ale succesului, dar asta nu diminuează importanța absolută a educației în viața omului și a societății.

Sunt teme care concură la configurarea unei perspective superficiale asupra educației, la nivelul omului de rând și la nivelul societății. Despre educație există această percepție limitată. Sunt doar câteva teme dominante, dar sunt lăsate în umbră, temele complexe, realitatea complexă a educației, lucrurile nu se reduc doar la olimpici, doar la clădiri în pericol de prăbușire. Tocmai aceste probleme trebuie puse în dezbatere publică și asta ne propunem noi cu experți reali în educație.

Dacă ne uităm pe internet, tot spațiul ăsta abundă în experți și specialiști în educație, nu știm de unde au apărut atât de mulți. Sunt astfel de ghizi care se pricep la succesul rapid prin educație, care au rețete, care au modele de succes. Noi vorbim aici de marii noștri profesori de educație, oameni care sunt validați de o activitate prestigioasă, de lucrări de cercetări și vrem să inițiem o dezbatere pe aceste teme importante.", a spus prof. Sorin Ivan. 

Învățământul românesc, un sistem al contradicțiilor 

„Sistemul nostru de învățământ este unul al contradicțiilor, bipolarizat pe un pol al excelenței reprezentate de către olimpicii noștri cu care ne mândrim an de an, iar la celălalt pol stau infrastructura, condițiile teribile, abandonul școlar, sărăcia, mediile mici și analfabetismul funcțional cu care ne-am obișnuit, din păcate. 

De câțiva ani la aceste teste PISA făcut de OCDE ne-am obișnuit să obținem o performanță negativă. Suntem pe primul loc la analfabetism funcțional. Este și asta o performanță, dar o performanță tristă care pledează pentru lipsa de eficientă, de calitate a învățământului nostru, chiar dacă nu ne place să recunoaștem asta. Aici vorbim de aproape jumătate dintre elevii României, aproape 42%. E aproape neverosimil, e inacceptabil, dar așa spun datele, statisticile.

Aici putem deschide o discuție complexă și pe o temă foarte gravă: de ce analfabetism funcțional, de ce 42% și ce înseamnă asta? Nu cumva înseamnă ineficientă, nu cumva înseamnă eșecul școlii, cel puțin pe zona aceasta?", a spus prof. Sorin Ivan la DC News și DC News TV. 

Prof. Sorin Ivan va realiza „DC Edu” la DC News, emisiune care va fi difuzată în fiecare luni la ora 09:00.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel