Urmărește emisiunea live


CCIR vine cu soluții la criza forței de muncă calificată

Mihai Daraban, președintele CCIR a reafirmat încă o dată problema forței de muncă calificată de la nivelul societății românești. „Nu vedem la ora actuală că se guvernează pentru mediul de afaceri, vedem că deocamdată ținta guvernării este sistemul bugetar”, a afirmat miercuri, Mihai Daraban, în deschiderea evenimentului „Învățământul profesional dual – soluție pentru forța de muncă necesară economiei reale”.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a fost miercuri  gazda evenimentului „Învățământul profesional dual – soluție pentru forța de muncă necesară economiei reale”.

CCIR susţine necesitatea relansării învățământului profesional dual prin realizarea unui proiect specific comun, în măsură să reflecte conjugarea tuturor acțiunilor factorilor și actorilor implicați, și care să fie orientat, cu prioritate, către pregătirea şi gestionarea forței de muncă și spre adaptarea corespunzătoare a calificărilor la nevoile economiei reale.

„Învăţământul românesc şi economia reală sunt două linii paralele, iar Ministerul Educaţiei a rămas cantonat în cutumele specific”, a declarat preşedintele CCIR.

Camera de Comerț, apolitică

„Noi, Camera de Comerț nu suntem și nu vom fi implicați în politică. Chiar în statut, președintele Camerei de Comerț nu poate să fie nici măcar membru al unui partid politic. Dar nu putem să nu semnalăm niște derapaje care apar și să semnalăm în același timp faptul că învățământul românesc și economia reală sunt două linii paralele. Economia a suferit vreo trei resetări după revoluţie şi m-aş referi la anii '90, la perioada 2000-2007, când, în anul 2000, domnul Isărescu ca prim-ministru a semnat actele de preaderare cu celebrele fonduri Phare, şi a treia resetare după 1 ianuarie 2017. În tot acest timp, Ministerul Educaţiei a rămas, din păcate, cantonat în cutumele specifice, în imobilitatea forţei de muncă din interior, în neadaptarea în economia reală. Rezultatele, din păcate, le decontăm astăzi”, a spus presedintele CCIR, Mihai Daraban. 

Trebuie să copiem modelele funcționale ale altor țări

Potrivit acestuia, decidentul politic ar trebui să copieze modelele de legi care funcţionează în alte ţări. 

„În multe situaţii, CCIR a făcut apel la decidentul politic, l-am rugat din suflet ca acolo unde nu se pricepe să accepte să copieze modelul legii care funcţionează perfect la nivel de ţări la care tindem să ajungem. Sunt modele funcţionabile pe învăţământul profesional dual, cum e cel din Germania. Noi ne încăpățânăm de 27 de ani să reinventăm apa calda și roata. Este același lucru cu legea parteneriatului public-privat și exemplele sunt nenumărate”, a mai arătat președintele CCIR. 

„Mă uitam la niște cifre vis-a-vis de rata profitului în România și când te uiți că la 265 de miliarde cifră de afaceri a tuturor firmelor care au depus bilanț fiscal pentru anul fiscal 2015 și vezi o rată a profitului la 7-8%, ne dăm seama că nu e o profitabilitate, nu zburdă profitabilitatea prin România, nu face cineva niște profituri astronomice și cineva rău intenționat ține un salariu la nivel scăzut. Firmele trebuie ajutate astfel încât această rată a profitului care ulterior se va vărsa în salarii mai bune și mai competitive astfel încât să reușim să ținem forța de muncă mai stabilă. Tot guvernul are un rol aici, în infrastructură, în scăderea costurilor pe care agentul economic le are. Pentru că până la urmă nu mai putem umbla se pare decât la capitolul cheltuieli”, a mai susținut Daraban.

În finalul alocuțiunii, acesta a punctat că nu vedem la ora actuală că se guvernează pentru mediul de afaceri, „vedem că deocamdată ținta guvernării este sistemul bugetar. Așteptăm cu interes să se guverneze și pentru mediul de afaceri, așteptăm să auzim și noi în spațiul public, pe lângă creșteri de penii, creșteri de salarii, oameni care migrează din mediul privat poate și la instituții de stat, vreau și eu să aud de creșterea produsului intern brut”.

 Cheltuieli deductibile pentru agenții economici

„În momentul de față există normele la Codul Fiscal care sunt deja publicate și spre consultare. Ele includ mai multe prevederi legislative și mai multe modificări la Codul Fiscal. (...) Sunt modificări care zicem noi că aduc beneficii majore, sunt modificări în urma consultărilor cu Ministerul de Finanțe și cu Ministerul Cercetării și tot în urma acestor dezbateri și discuții s-au produs și modificări la Codul Fiscal.

Există practic cheltuieli deductibile care se acordă agenților economici care vor să dezvolte învățământul tehnic și aceste cheltuieli deductibile se referă la cheltuieli cu bursele, cu premiile, cu transportul, cazarea, inclusiv cheltuielile pentru asigurarea de răspundere civilă sau cu securitatea și sănătatea în muncă a celor care, în pregătirea lor profesională, încearcă să dobândească o meserie. De asemenea, sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile materiale pentru susținerea activității desfășurate pe parcursul pregătirii practice, desfășurate la agentul economic, reprezentând rechizite, cărți de specialitate, cât și auxiliare, didactice, softuri educaționale, costuri legate de evaluarea și calificarea elevilor, materii și materiale consumabile și alte cheltuieli din această categorie. Deci încă un beneficiu care vă poate da posibilitatea dumneavoastră, agenților economici, care vreți să vă formați și să vă pregătiți forță de muncă specializată pe domeniul de activitate pe care-l desfășurați să puteți face acest lucru mult mai facil”, a ținut să precizeze, în cadrul aceluiași eveniment, Ionuţ Mişa, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

Acces la învățământ dual pentru cei până în 26 de ani

 Acesta a mai spus că persoanele de maximum 26 de ani, absolvente ale învăţământului obligatoriu, dar care au întrerupt între timp studiile, vor avea acces la programe de pregătire profesională de tip dual prin unităţile de învăţământ de stat, în mod gratuit, în anul şcolar 2017/2018.

„Deja s-a înţeles că doar printr-un parteneriat între sistemul de învăţământ şi agenţii economici se poate depăşi acest deziderat existent astăzi: calitatea forţei de muncă şi pregătirea forţei de muncă pentru viitor. În virtutea acestor modificări, vreau să vă anunţ că în anul şcolar 2017-2018 vor avea acces la programe de pregătire profesională de tip dual prin unităţile de învăţământ de stat, în mod gratuit, şi persoanele de maxim 26 de ani absolvente ale învăţământului obligatoriu, dar care au întrerupt între timp studiile”, a spus Mişa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel