Care este pasiunea literară secretă a lui Băsescu

basescu ddcce
basescu ddcce

Drumul spre America Latină a scos la iveală o pasiune literară nouă a preşedintelui Traian Băsescu.

Admirator declarat al lui Mircea Cărtărescu, preşedintele şi-a mărturisit, în avionul care îl ducea vineri spre Chile, o pasiune mai veche, pentru poezia lui Pablo Neruda, scrie pesurse.ro.

Traian Băsescu s-a arătat interesat să viziteze una din casele memoriale ale lui Neruda cât timp e în vizită în America Latină. Dacă îi va permite timpul.

Dincolo de admiraţia femeii, în versurile lui Neruda apare adesea marea, una din casele sale din Chile, La Sebastiana, fiind de altfel construită chiar la ţărmul Pacificului, în Valparaiso. Poate cel mai popular poet sud-american, fascinat de socialism şi chiar candidat la prezidenţiele în numele comuniştilor, candidatură cedată în final în favoarea prietenului Salvador Allende, Neruda are 25 de volume sub semnătură, unele traduse şi în româneşte chiar înainte de '89.

Anul trecut, în vară, preşedintele Băsescu a povestit amuzat că a terminat de citit "Levantul". "Da, am terminat "Levantul", nu-l mai citesc o dată. Înţeleg ironia".

Dezbaterea în public a pasiunile literare ale lui Traian Băsescu a pornit după ce, în două campanii electorale succesive, la cinci ani distanţă, preşdintele spunea că lectura sa curentă e una din cărţile de succes ale autorului său preferat, Mircea Cărtărescu.

În ultima campanie după suspendare, preşedintele Băsescu explica şi de ce nu mai are timp de lectură: "Ştiţi ce e pe masa unui preşedinte dimineaţa? Toată corespondenţa cu ambasadele, rapoarte despre securitatea naţională, de regulă nu-ţi ajunge ziua".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel