"Căpşunarii": Produsul Intern Brut pierdut al României

Liviu Voinea, viceguvernatorul (BNR)
Liviu Voinea, viceguvernatorul (BNR)

Liviu Voinea, viceguvernatorul (BNR), susţine că "aproximativ 30% din forța de muncă și 13% din populația României lucrează în străinătate".

Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a declarat joi că "aproximativ 30% din forța de muncă și 13% din populația României lucrează în străinătate, iar aceasta reprezintă Produsul Intern Brut pierdut al României". Declaraţiile au fost făcute  la conferința "10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergență".

"România a realizat multe în acești 10 ani: convergență nominală, parte din convergența reală, stabilitate financiară, a câștigat încrederea piețelor, a făcut reforme structurale. Pentru a continua, însă, procesul de convergență reală, România trebuie să își exploateze potențialul de creștere și să ajungă cât mai aproape de ocuparea deplină a forței de muncă. Deși avem un șomaj de 5% astăzi, suntem departe de ocuparea deplină a forței de muncă și aceasta pentru că avem o problemă demografică foarte importantă despre care am vorbit foarte puțin până acum și anume: aproximativ 30% din forța de muncă și 13% din populația României lucrează în străinătate. Acestea sunt cifrele oficiale. Acesta este PIB-ul pierdut al României, am putea spune", a afirmat Liviu Voinea, citat de Agerpres.

Viceguvernatorul BNR a atras atenția asupra faptului că și acum, când se înregistrează rate de creștere economică peste potențial, România continuă să raporteze rate negative ale natalității. Problema îmbătrânirii populației afectează PIB-ul potențial, iar îmbătrânirea este dublată de o rată ridicată a persoanelor aflate în risc de sărăcie. "De altfel, o estimare făcută de colegii noștri la bancă arată că o creștere cu 1% a ponderii populației cu vârsta de peste 65 de ani determină scăderea PIB-ului potențial cu 1,3%. Estimarea este făcută pe ultimii 12 ani și pe șase țări din regiune", a arătat Voinea.

În acest context, oficialul BNR a mai atras atenţia că nivelul de trai și diferenţele de salarii continuă să explice valul de emigrație chiar pe fondul ratelor înalte de creștere economică, aceasta fiind o creștere inegală la nivel interregional și intergenerațional, dezechilibrată ca structură, care adâncește inegalitățile în societate, precizează sursa citată.

[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel