Capra neagră. 122 de exemplare în Parcul Naţional Munţii Rodnei

122 de exemplare de capră neagră trăiesc în Parcul Naţional Munţii Rodnei
122 de exemplare de capră neagră trăiesc în Parcul Naţional Munţii Rodnei

În urma ultimei evaluări facute de administratorii Parcul Naţional Munţii Rodnei, numărul caprelor negre a ajuns la 122, de aproape patru ori mai mult ca în 2004, la evaluarea anterioară. Parcul se întinde pe raza judeţelor Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

"În urma acţiunii de inventariere a habitatului de animale de pe suprafaţa celor 3.000 hectare de parc am identificat 122 de capre negre, un nucleu considerat bun dacă e să ne raportăm la inventarul din anul 2004, când au fost descoperite numai 36 de exemplare. Efectivul optim pentru a asigura echilibrul speciilor pe întreg parcul ar trebui să fie de cel mult 600 de exemplare de capră neagră, însă şi acest număr de 122 de exemplare identificate e aducător de speranţă că se află în uşoară creştere. Există numeroşi factori naturali şi externi care contribuie la o menţinere a unei populaţii de capră neagră într-un echilibru fragil, însă ne declarăm optimişti", a declarat, joi, pentru Agerpres, biologul Claudiu Iuşan.

Acesta a precizat că echilibrul speciilor pe suprafaţa parcului este determinat de carnivorele mari. "Carnivorele mari sunt baza echilibrului din parc, iar dacă printr-o întâmplare, acest lanţ trofic ar ceda sau undeva ar apărea o breşă, am putea avea probleme serioase în întreg ecosistemul. Aici e vorba de speciile aflate la vârful piramidei - lupul, ursul şi râsul", a precizat biologul.

Potrivit acestuia, evaluarea fondului cinegetic a fost efectuată pe anumite trasee şi se realizează de două ori pe an, în lunile iunie şi octombrie. Operaţiunea de evaluare a caprei negre a fost coordonată de reprezentanţii Gărzii Forestiere Cluj-Napoca.

[citeste si]


Capra neagră este considerată un simbol al parcului, greu de fotografiat sau întâlnit, deoarece e un animal care trăieşte la înălţime pe stâncării sau în locuri greu accesibile. Primele specii de capră neagră au fost aduse în Parcul Naţional Munţii Rodnei (înfiinţat în anul 1932 n. r.) în anul 1964, acţiunea de populare fiind încheiată în anul 1970, cu peste 200 de exemplare în parc.

Pe teritoriul parcului mai trăieşte marmota, ursul brun, cerbul carpatin, râsul, acvila de stâncă, cocoşul de mesteacăn, cocoşul de munte şi vipera. Pe lângă duşmanii naturali, capra neagră este intens braconată de locuitorii din zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel