Cannes 2020 Spike Lee, primul cineast de culoare președinte al juriului

Spike Lee
Spike Lee

Cu doi ani în urmă, Spike Lee, autorul lui BLAKkKLANSMAN, comedia-pamflet politic inclusă în competiție și apoi premiată, intra în sala spectacolului de gală având gravate pe inelele ce-i împodobeau pumnii cuvintele Love și, respectiv, Hate, Dragoste și Ură, alăturare a cărei imagine se voia, bănuim, un omagiu adus lui Robert Mitchum, protagonistul filmului Noaptea vânătorului al lui Charles Laughton (1955), intrat de mult în mitologie.

Sau, cine știe, poate avea și alte semnificații, căci de la un artist atât de provocator, cum este newyorkezul Spike Lee nu știi niciodată la ce să te aștepți. Iată de ce numirea sa ca președinte al Juriului celei de a 73-a ediții a Festivalului de la Cannes este așteptată cu un freamăt aparte, nu pentru că este primul artist de culoare căruia cel mai mare festival de film din lume i-a încredințat această funcție de mare onoare, ci pentru nonconformismul său. Președinții juriului sunt întotdeauna priviți de masa cinefilă, de critici, cu o anumită neliniște. Se încearcă să se ghicească legăturile secrete dintre gusturile, personalitatea acestora și predispozițiile către o opțiune sau alta.

Cine e mai potolit din fire, mai echilibrat, cine mai nervos, mai temperamental și reacțiile lor mai greu de prevăzut. În 2008 am tresărit la ideea unui palmares al unui juriu condus de nevroticul Sean Penn. Ne-am înșelat. Am asistat atunci la unele dintre cele mai echilibrate opțiuni. Spike Lee (62 de ani), cu multiplele sale vocații, actor, scenarist, regizor, monteur, producător, deopotrivă iubit de public și de critică, poate oferi multe surprize. Așa cum viața însăși i le-a scos și lui în cale.

"De-a lungul întregii mele vieți - spune el în scrisoarea răspuns de acceptare - evenimentele fericite au apărut pe neașteptate. Când am fost sunat în legătură cu președinția juriului de la Cannnes 2020, nu-mi mai reveneam, eram deopotrivă fericit, surprins și mândru. În cerea ce mă privește, Festivalul de la Cannes - în afara faptului că este cel mai mare festival cinematografic din lume, nu vreau să supăr pe nimeni - a avut un enorm impact asupra carierei mele de cineast. S-ar putea spune chiar că el, Cannes-ul, a trasat traiectoria mea în cinematograful mondial. (...) Și, drept încuronare, sunt onorat să fiu prima persoană din diaspora africană a Statelor Unite care va asigura președinția juriului de la Cannes și a unui mare festival. Peace and Love".

La rândul lor, organizatorii festivalului, președintele Pierre Lescure și delegatul general Thierry Frémaux, au ținut să transmită bucuria de a-l avea alături de ei pe artistul și cetățeranul Spike Lee, "a cărui privire este mai prețioasă ca niciodată. Cannes-ul este prin definiție un pământ primitor și o cutie de rezonanță mondială pentru cei care trezesc spiritele și ne determină să ne întrebăm cu privire la propriile convingeri.

Personalitatea flamboiantă a lui Spike Lee făgăduiește mult. Ce fel de președinte va fi?" Asta ne-am întrebat și noi, la începutul acestor rânduri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel