Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului și candidat la alegerile prezidențiale 2014, a publicat o scrisoare deschisă către Basarabia.
Iată scrisoarea publicată de către Călin Popescu Tăriceanu, pe pagina sa de Facebook:
Dragi români basarabeni,
Este o mare onoare, dar și o plăcere cu totul deosebită pentru mine, să mă pot adresa dumneavoastră, frați romani de dincolo de Prut. Aceste meleaguri reprezintă pentru mine, ca și pentru oricare român, un leagăn de cultură și civilizație românească, un suflet viu ce vine dintr-o istorie milenară, patria în care s-a născut Miorița, o lume cu totul specială în inimile noastre, ale românilor de pe cele doua maluri ale Prutului.
Dragi români, nimeni nu va putea uita niciodată moștenirea noastră lingvistică și culturală comună, trecutul glorios marcat atât de amintirea voievodului iubitor și apărător de țară Ștefan cel Mare și Sfânt, cât și de memoria savantului și domnitorului Dimitrie Cantemir sau a regelui unificator Ferdinand I. Nimeni nu poate sta totodată în fața destinului și viitorului politic comun al națiunii noastre, nimeni nu ne va putea împiedica să luptăm împreună pentru afirmarea culturii și valorilor noastre comune în Europa unită și în lume. În acest fel, trecutul, prezentul și viitorul României și al Republicii Moldova se contopesc într-un tot unitar și coerent.
Dragi basarabeni, este de necontestat că Uniunea Europeană reprezintă, în acest moment, cel mai performant model de cooperare și de dezvoltare pentru țările bătrânului continent, care de multe decenii promovează prosperitatea, democrația liberală și pacea statornică. De aceea, în calitate de președinte al Senatului României și de candidat la alegerile prezidențiale din 2014, susțin cu tărie aspirațiile cetățenilor și eforturile autorităților din Republica Moldova, pe drumul integrării europene, singura opțiune viabilă care poate asigurabunăstare și respect, creștere economică și creare de locuri de muncă, atât în România cât și în Moldova.
Sunt unul dintre puținii oameni politici români care vă pot vorbi în deplină cunoștință de cauză despre tematica europeană întrucât, sub mandatul meu de prim-ministru, România a aderat, la 1 ianuarie 2007, la Uniunea Europeană.
În cadrul programului meu politic, intitulat "România, a șaptea putere a Uniunii Europene", cu care candidez la funcția de Președinte al României în 2014, susținerea de către România a Republicii Moldova reprezintă o prioritate absolută. O Românie puternică în Europa va însemna și un sprijin puternic pentru Republica Moldova în drumul său european, în drumul dumneavoastră spre dezvoltare și prosperitate. România puternică în Europa va putea să reprezinte șansa afirmării valorilor și culturii românești, a tradițiilor noastre comune, a idealurilor în care credem împreună. În nici un caz nu trebuie să uităm că drumul nostru european comun este, pe de altă parte, singura cale care poate rupe granițele dintre noi. Din aceste motive, pentru mine, Republica Moldova nu este doar o prioritate politică absolută, dar mai cu seamă o parte indivizibilă a sufletului nostru național comun. Așa a fost în trecut, așa este în prezent, așa va fi de-a pururea în viitor.
Dragii mei prieteni închei aceste rânduri cu câteva cuvinte care pe mine m-au emoționat. Scriitorul unionist și profesorul universitar Vasile Șoimaru, autor al unei recente lucrări monografice de excepție, "Românii din jurul României", a fost întrebat odată: "Ce țară ați mai dori să vedeți Dvs., care ați văzut atâtea țări?". Profesorul Șoimaru a răspuns extraordinar: "România Mare".
Frați romani,
Vă adresez, așadar, invitația și rugămintea, de a promova și susține, alături de mine, proiectul politic "România, a șaptea putere a Uniunii Europene"! România puternică va însemna și o Moldovă puternică și în felul acesta bunăstarea și respectul pot fi aduse deopotrivă tuturor romanilor uniți in viitorul lor european.
Călin POPESCU-TĂRICEANU
Președintele Senatului României
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu