Calendar iudaic. Noul an evreiesc. De ce se mănâncă măr cu miere

Evreii sărbătoresc timp de două zile Anul Nou - Rosh Hashanah (Roș Hașana), în ebraică "cap de an".

Noul an evreiesc 5777 începe cu Roş Haşana. Timp de două zile sunt reamintite responsabilităţile faţă de Divinitate şi se face un bilanţ al anului trecut. Un obicei important este suflatul printr-un corn de berbec numit şofar ca simbol pentru trezirea poporului pentru a medita la fapte trecute şi schimbarea în bine a celor rele.

Roş Haşana este un moment de reevaluare a vieţii, de rugăciune pentru iertarea faptelor rele şi de schimbare în bine pentru anul care începe, după cum a precizat rabinul Rafael Shaffer: "După tradiţia noastră, în această zi se împlineşte un nou an de la a şasea zi a creaţiei, ziua în care a fost plămădit primul om, ziua în care a fost ispitit, a căzut în ispită, a fost judecat, s-a căit şi căinţa i-a fost primită. De aici i se trage atât numele, Roş Haşana, care înseamnă "capul anului", cât şi rostul, ziua în care faptele fiecăruia dintre noi sunt amintite spre a fi aduse la judecată", potrivit romania-actualitati.ro.

Roş Haşana începe ciclul celor mai importante sărbători evreieşti, fiind urmată, la zece zile, de Yom Kippur — "Ziua pocăinţei".

Cărțile sfinte spun că această perioadă, a Anului Nou, este dedicată exclusiv judecății, soarta omului urmând să se pecetluiască la următoarea mare sărbătoare, Yom Kippur, ziua ispășirii. Zilele dintre Rosh Hashanah și Yom Kippur (zece la număr) sunt considerate ca făcând parte din procesul sărbătorii și sunt numite în ansamblu Cele zece zile ale căinței. Aceste zile au o încărcătură religioasă aparte, culminând cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).

Treziți-vă din somnul vostru, voi, cei adormiți, și amintiți-vă de creatorul vostru

Oriunde s-ar afla în lume, evreii respectă cu sfințenie tradițiile de Rosh Hashanah. În aceste zile se sună din shofar, un instrument tradițional făcut dintr-un corn de berbec. Obiceiul face trimitere la ceea ce este scris în Biblie: "Treziți-vă din somnul vostru, voi, cei adormiți, și amintiți-vă de creatorul vostru". De asemenea, evreii merg la o apă sau la un turn de apă și își aruncă în mod simbolic păcatele.

În aceste zile se mănâncă, în primul rând, măr înmuiat în miere (ca să prefigureze un an dulce), cap de pește (pentru ca fiecare să fie "cap" și nu "coadă"), rodii și multe alte fructe. Un salut obișnuit în această perioadă, în afară de "Șana Tova" ("Să ai un an bun"), este Chativah Tova sau un înscris pozitiv în cartea lui Dumnezeu.

Conform calendarului iudaic, anul care începe poartă cifra de 5777. Anul Nou evreiesc nu are o dată fixă, deoarece calendarul iudaic este lunar, schimbându-se după apariția astrală a Lunii. De obicei, sărbătorile de Anul Nou Evreiesc sunt în lunile septembrie sau octombrie.

Urările obișnuite de Rosh Hashana sunt: „Shaná Tová" (Un an bun) sau „Shana Tová u-Metuká" (Un an bun și dulce), și deasemenea „Ktivá ve-Hatimá Tová".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel