Buruma vine la București

Ian Buruma, unul dintre cei mai respectaţi istorici ai lumii, va fi prezent în calitate de invitat special la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului One World România, urmând să participe, în perioada 16 şi 22 martie, la o serie de proiecţii şi dezbateri.

O selecţie de filme documentare realizată de Ian Buruma va fi prezentată în cadrul festivalului - "Terminus" (1961) de John Schlesinger, "Durerea şi mila" (1969) de Marcel Ophuls, "Vârtejul: cronica unei familii" (1997) de Peter Forgacs şi "Ultimul dintre nedrepţi" (2013) de Claude Lanzmann.

"Terminus" a lansat cariera unuia dintre cineaştii britanici cei mai renumiţi ai anilor '60-'70, John Schlesinger, responsabil pentru câteva dintre filmele de referinţă ale perioadei, precum "Darling", "Midnight Cowboy" sau "Sunday Bloody Sunday". Documentarul de scurtmetraj, realizat la comanda British Transport Films, surprinde o zi oarecare dintr-o gară importantă a Londrei (Waterloo Station), unde vieţile a mii de oameni se intersectează pentru scurt timp, despărţindu-se apoi, cel mai probabil, pentru totdeauna. După proiecţia filmului din 21 martie, de la POINT, Ian Buruma va discuta cu spectatorii despre viaţa şi cariera sa, pornind în special de la relaţia cu unchiul său John Schlesinger.

Citește și: Teodorovici, supărat: Consilierul lui Iohannis a sunat la minister

Discuție despre cinema și istorie

După proiecţia din 17 martie a documentarului lui Marcel Ophuls, "Durerea şi mila", istoricul Ian Buruma şi regizorul Radu Jude vor discuta despre cinema şi istorie, în Atrium-ul Institutului Francez din Bucureşti.

Filmat în 1975, însă montat şi lansat abia în 2013, "Ultimul dintre nedrepţi", realizat de Claude Lanzmann îl are ca protagonist pe Benjamin Murmelstein, fost rabin-şef al Vienei înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, deportat apoi în Theresienstadt şi numit, împreună cu rabinul-şef al Berlinului, Paul Eppstein, şi cel al Pragăi, Jacob Edelstein, în conducerea Consiliului Evreiesc (Judenrat) al acestui ghetou "model". După proiecţia din 20 martie, la Pavilion 32 - Institutul Goethe, Ian Buruma şi criticul de teatru Iulia Popovici vor rememora cariera lui Claude Lanzmann, unul dintre cei mai importanţi documentarişti din istorie.

În "Vârtejul: o cronică de familie", Peter Forgacs porneşte de la jurnalul filmat, în anii '30 - '40, de unul dintre membrii unei familii de evrei olandezi care va dispărea în lagărele naziste. Filmul include momente fericite şi de relaxare care se succedă unele după altele, fiind explicate sau introduse exclusiv de inserturi şi de sunete recompuse, ce îi conferă un dramatism inexistent la nivelul imaginilor. Regizorul Peter Forgacs i se va alătura lui Ian Buruma pentru o discuţie după film, pe 19 martie, la Cinema Elvire Popesco.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel