Fostul ministru de externe britanic, David Miliband, a făcut declarații puternice în favoarea unei abordări mai strânse a relațiilor cu Uniunea Europeană, subliniind că politica separată a Marii Britanii față de UE va fi mai slabă și mai puțin eficientă în fața provocărilor globale.
Într-o lume în care UE livrează arme către Ucraina, găzduiește 6 milioane de refugiați ucraineni și este un actor major în dezvoltare, face parte din G20 și are puteri reglementative în domeniile comerțului, climatului și digital, este necesar să ne schimbăm mentalitatea, a adăugat Miliband.
„O politică a Marii Britanii față de Rusia separată de UE va fi mai slabă și mai puțin eficientă. La fel este și în cazul Chinei. Prin urmare, decizia Marii Britanii din 2019 de a refuza o relație politică și de politică externă cu UE trebuie să fie reversată. Structurile și angajamentele trebuie să fie puse în aplicare pentru a stimula cooperarea și coordonarea în multe domenii de interes comun pentru politicile externe, de apărare, securitate și dezvoltare”, a subliniat el.
Comentariile lui Miliband merg mult mai departe decât orice politică conturată până acum de Partidul Laburist în privința unei colaborări mai strânse cu UE, în cazul în care partidul câștigă puterea la următoarele alegeri generale.
Miliband, care a fost ministru de externe între 2007 și 2010 sub Tony Blair și Gordon Brown, afirmă că „una dintre iluziile Brexit-ului” a fost că destinul Marii Britanii ar depinde doar de propriile decizii, în loc de capacitatea de a se angaja și negocia cu alte țări.
„Pericolul pentru factorii de decizie britanici a fost exemplificat de guvernul Johnson: visare la puterea și poziția noastră într-o lume dominată de riscuri globale crescânde și națiuni și actori non-statali musculați, transacționali, dibaci - uneori prădători - toți crescând în influență prin slăbirea sistemului multilateral”, a declarat el.
Marea Britanie, a mai spus el, încă mai are o influență globală și putere, și deține atât putere dură, cât și moale. De asemenea, este una dintre țările mai bogate ale lumii și este privilegiată să aibă un loc în Consiliul de Securitate al ONU. „Dar avem o imperativ de a înțelege realitățile puterii noastre așa cum este astăzi, și nu cum era în trecut.
„Nu avem finanțele Arabiei Saudite, ancorajul UE al Franței, activismul regional și apetitul pentru risc al Turciei sau forța demografică a Indiei sau Indoneziei. Suntem unul dintre un număr de ‘puteri medii’ în sistemul global. Bogăția noastră, activele militare și reputația noastră au scăzut toate în raport cu altele în ultimul deceniu.
„Poziția noastră, în privința intereselor critice de la economie la criza climatică, securitatea națională și dezvoltarea internațională, va deveni mai rea dacă nu ne luăm împreună. Motivul este simplu: lumea tinde către un dezechilibru nesănătos, iar Marea Britanie este de partea greșită a unora dintre tendințele cheie”, a concluzionat Miliband, informează The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu