Boicot în Biserica Ortodoxă

Academia din Creta va găzdui Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe
Academia din Creta va găzdui Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe

Bisericile ortodoxe din Georgia, Bulgaria și Serbia nu vor participa la Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta, în 17-27 iunie, a anunțat Agentia TASS. De asemenea, și Patriarhatul Antiohiei și-a anuntat refuzul de a participa la această reuniune.

In cazul in care cel putin una dintre biserici este absenta, Consiliul nu va fi considerat pan-ortodox si deciziile sale nu vor fi obligatorii pentru cei care nu participa. Biserica Ortodoxa rusa a propus in 10 iunie o intalnire consultativa inaintea Consiliului, dar Sinodul Patriarhatului Constantinople a decis sa continue pregatirile pentru Consiliu dupa programul deja convenit, potrivit hotnews.ro.

Miercuri, un inalt prelat din Rusia a declarat ca Biserca Ortodoxa studiaza situatia legata de pregatiri cu atentie.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a discutat luni si marti componenta delegatiei Patriarhiei Romane la Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe.

'Sfantul Sinod indeamna clerul, monahii si credinciosii mireni sa sporeasca rugaciunea pentru ca participantii la lucrarile Sfantului si Marelui Sinod din Creta (Greciaᅡ 16-27 iunie 2016) sa exprime credinta Bisericii celei Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca si sa promoveze comuniunea liturgica si cooperarea frateasca pentru misiunea ortodoxa in lumea de azi', precizeaza Biroul de presa al Patriarhiei Romane.

De notat ca la sfarsitul lunii mai peste 300 de monahi si monahii de la manastirile din judetul Neamt i-au trimis mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Teofan, o scrisoare deschisa in care isi exprima 'ingrijorarea' fata de viitorul sinod, din luna iunie, din insula Creta.

Citește și: Scandal în BOR. Scrisoare deschisă a călugărilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei către Teofan

Semnatarii scrisorii sustin ca temerile lor pornesc de la faptul ca sinodul primeste titulatura de 'Mare si Sfant' si totodata, prin punctele propuse, se altereaza 'dogma celei una sfanta soborniceasca si apostoleasca Biserica, asa cum s-a hotarat la Sfantul Sinod al II-lea, recunoscand celelalte erezii ca biserici'.

Altfel spus, monahii sustin ca viitorul sinod ar urma sa schimbe autoritatea suprema in Ortodoxie, care este poporul.

'Un alt punct nevralgic este articolul 22 din proiectul document in care marele sinod isi aloca dreptul de a fi ultimul judecator competent in materie de credinta, uitand faptul istoric ca intotdeauna pliroma bisericii care constituie constiinta dogmatica veghetoare a Bisericii este ultimul factor decizional. Neliniste ne aduce si textul referitor la casatoria mixta intre ortodocsi si eterodocsi care sunt absolut neacceptabile de Biserica Ortodoxa', se arata in scrisoarea deschisa publicata si pe site-ul Manastirii Paltin Petru-Voda.

Pe de alta parte, monahii Manastiri 'Sf Mihail si Gavriil' de la Petru-Voda au avut o pozitie mai ferma in ceea ce priveste viitorul sinod din Creta.

[citeste si]

Acestia au reamintit, prin documentul postat pe site-ul manastirii, ca sinodul pan-ortodox de la Constantinopol, din 1848, care a trebuit sa raspunda papalitatii la niste propuneri facute atunci, afirma foarte clar ca 'la noi, autoritatea suprema este poporul cel drept-credincios, deci degeaba hotaram noi lucruri cu care el nu este de acord; poporul a pastrat credinta neschimbata atatea secole'.

Monahii spun ca sinodul propune, dupa 2.000 de ani de crestinism, o schimbare de paradigma, lasand la o parte Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel