Bistriţa-Năsăud, Anunțul prefecturii: Ce se va întâmpla cu lacul Colibița

Un control efectuat în zona lacului de acumulare Colibiţa de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor, Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică a infirmat informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora lacul ar fi poluat cu ape menajere uzate, deversate prin ţevi instalate de proprietarii pensiunilor din zonă.

Instituţia Prefectului a anunţat miercuri după-masă, pe pagina de socializare, că ţevile respective ar fi fost montate pentru a drena apa rezultată în urma topirii zăpezii. 'Vestea bună este că ţevile filmate la Colibiţa, care au constituit subiectul unei ştiri negative, fiind suspectate că ar fi ţevi de scurgere, sunt doar nişte tuburi care drenează şi dirijează apa pluvială spre lac. În această perioadă se topeşte zăpada, iar proprietarii au dirijat apa rezultată printr-un sistem de drenaj. Aşadar, apa care a curs prin acele conducte din cele două locaţii diferite este nepoluată', a anunţat Prefectura Bistriţa-Năsăud. Prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, a menţionat că astfel de ştiri dăunează antreprenorilor şi turismului local şi că autorităţile fac tot posibilul să protejeze zona de orice fel de poluare. 'Ideea că lacul ar fi o bombă ecologică este un neadevăr, mai ales că, în ambele cazuri semnalate, este vorba de ape pluviale, provenite de la topirea zăpezii. Colibiţa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţ, iar astfel de ştiri false dăunează mult antreprenorilor, turismului local şi chiar judeţului. Ne dorim foarte mult să protejăm această zonă de orice fel de poluare, aşa cum am combătut şi folosirea ambarcaţiunilor cu motor termic. De asemenea, ne dorim ca toţi cei care au locuinţe şi pensiuni în Colibiţa să respecte prevederile legale referitoare la protecţia mediului, din respect pentru natură, pentru turişti şi chiar pentru ei', a transmis Frenţ prin mesajul postat pe pagina de socializare a Instituţiei Prefectului.

Ce se va întâmpla cu lacul

Prefectura precizează că, în afară de locurile semnalate, au mai fost prelevate probe şi de la alte conducte găsite pe malul lacului, urmând ca acestea să fie analizate în laborator, iar rezultatele să fie făcute publice. Lacul de acumulare de la Colibiţa, devenit în ultimii ani o destinaţie turistică importantă în judeţul Bistriţa-Năsăud, face obiectul unui proiect de mărire a gradului de siguranţă al barajului, ce va fi realizat cu fonduri europene. În acest sens, încă de la sfârşitul anului trecut a început golirea lacului, adâncimea fiind micşorată, într-o primă fază, cu 6 metri, iar procesul va continua în vară, cu încă 3 metri. Odată licitaţia de execuţie finalizată, lacul va fi golit până la o înălţime maximă de 6 metri, din totalul de peste 70 pe care îi avea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel