Augustin Buzura: Băsescu nu m-a lăsat să predau ICR. La două zile mă operam

augustin buzura
augustin buzura

Academicianul Augustin Buzura a povestit într-un interviu acordat televiziunii Realitatea cum a aflat din presă că a fost schimbat de la conducerea Institutului Cultural Român. Scriitorul i-a cerut președintelui Traian Băsescu să-i permită predarea institutului două săptămâni mai târziu, după ce avea să sufere o operație, dar șeful statului l-a refuzat.

"A fost un moment trist. Am mai avut probleme de sănătate. Eram la Viena. În 17 ianuarie, am citit în Cotidianul că am fost schimbat. La ora 16.00, am fost chemat la Cotroceni. I-am cerut voie preşedintelui Băsescu, i-am spus că pe 19 sunt programat la Viena pentru operaţie. I-am spus că plec în două săptămâni, dar i-am spus că vreau să predau eu instituţia după ce mă întorc. Institutul abia fusese numit. A spus că nu se aprobă. Mi-a întins mâna şi am plecat. Era legal să-mi dea", a declarat Augustin Buzura, citat de Adevărul.

Fundația Culturală Română a fost condusă încă din 1990 de Augustin Buzura. Instituția s-a transformat ulterior în ICR, pe care academicianul l-a condus între 2003-2004. După exercitarea unui an din cei patru primiți prin mandat, Augustin Buzura a fost schimbat de președintele Traian Băsescu și înlocuit cu Horia Roman Patapievici.

"Era fundația lui Iliescu"

Augustin Buzura a vorbit și despre perioada în care a condus FCR.  "În vremea lui Ceauşescu, dacă scria Eugen Ionescu un articol, toată lumea îl prelua, la fel Cioran, diverşi jurnalişti care erau cunoscuţi. Toată problema era de bani. Fundaţia era un subcapitol în bugetul ministerului. Noi nu existam. Am cerut să fac o instituţie serioasă cu buget propriu. În Occident, orice acţiune culturală se făcea cu doi ani înainte. Eu nu aveam buget. Era fundaţia lui Iliescu. Eram mulţumit că era un om care mă ajută într-o perioadă în care haosul tindea spre desăvârşire. Am mers la Institutul suedez. Aveam la ei uşă deschisă. Este ceva înspăimântător, erau nişte cărţi ai unor istorici mai verzişori, şi restul, Transilvania nu exista", a spus prozatorul.

Zbaterea academicianului pentru crearea unui institut de prestigiu

Academicianul crede că România este slab promovată peste granițe, deplângând rușinea unora de a recunoaște că runt români.

"Este un obicei moştenit de a sta în genunchi şi pentru că au ajuns în posturi de decizie oameni care nu cunosc istoria şi cultura. Marea Unire era pregătită de nişte diplomaţi cu ani în urmă. Nu mergi pe neica nimeni. Pleacă de la imensa şi zdrobitoarea incultură şi de la neoeuropenii de ultimă generaţie. Pentru unii a devenit o ruşine să spună că sunt români. Oriunde am bătut lumea, nimeni nu mi-a spus ceva că sunt român. Când eram la fundaţie am făcut un program în care am prezentat România în Suedia. Am închiriat cea mai prestigioasă sală a Suediei. Era visul meu să facem un institut de mare performanţă. Am adunat 6 laureaţi nobeli care veneau să certifice diplomele ale acestui institute pe care vroiam să-l fac", a mai spus Augustin Buzura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel