Hackerii de la Anonymous au postat pe profilul de Twitter documente cu hărţile şi datele invaziei ruseşti în Ucraina.
Potrivit documentelor publicate de Anonymous, rușii ar fi plănuit războiul din 18 ianuarie 2022, iar, în planul inițial, Ucraina ar fi trebuit să fie atacată între 20 februarie și 6 martie. Autenticitatea documentelor publicate de hackeri nu a fost stabilită, dar analistul de securitate Michael Horvitz susține că documentele au fost descoperite de Ministerul Apărării de la Kiev ”pe teren”.
Reamintim ca Rusia a anunțat începerea ”operațiunilor militare” în Ucraina printr-un discurs televizat al președintelui Vladimir Putin, la primele ore ale dimineții din 24 februarie. Motivul invocat de ruși: apărarea independenței unora dintre teritoriile ucrainene. Așadar la primele ore ale dimineții au fost raportate explozii în Kiev, Odesa, Harkov, Dnieper și Mariupol. Pe 25 februarie, capitala Kiev e principală țintă, după ce în prima zi a invaziei a fost atacat un aeroport din apropiere. Ca urmare a agresiunii Rusiei față de Ucraina au fost organizate și proteste care să condamne acțiunea, inclusiv în România.
Până în acest moment, deși au fost două runde de negocieri, încă nu s-a găsit o formulă concreta pentru încetarea conflictului. În ultima rundă de negocieri desfășurată pe 2 martie, cele doua tabere combatante au căzut de acord doar pe un subiect: asigurarea în comun a coridoarelor umanitare cu o încetare temporară a focului. Cel mai probabil, va avea loc o treia rundă de întâlniri însă nu mai devreme de 7 martie.
„Delegația ucraineană nu a obținut rezultatele așteptate și va continua dialogul în runda a treia de negocieri. Am discutat în detaliu aspectul umanitar. Multe orașe sunt înconjurate, sunt probleme cu mâncarea și medicamentele. Singurul lucru asupra căruia am reușit să cădem de acord a fost asigurarea în comun a coridoarelor umanitare cu o încetare temporară a focului”, a declarat Mikhail Podolyak.
Negocierile dintre Ucraina şi Rusia au început la frontiera polono-belarusă, iar scopul principal al delegaţiei ucrainene este să se convină o încetare imediată a focului şi coridoare umanitare care să le permită civililor să părăsească localităţile de pe linia frontului, a anunţat un consilier prezidenţial ucrainean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu