Marea Britanie respinge deschiderea granițelor pentru refugiații din Ucraina

Premierul Boris Johnson a respins luni apelurile pentru Marea Britanie de a ușura cererile de viză pentru refugiații ucraineni care fug de conflict, declarând că Marea Britanie este o țară generoasă, dar trebuie să controleze cine sosește.

Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 1,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de când Rusia a început să-și bombardeze vecinul, sute de mii refugiindu-se în Polonia, România, Slovacia și în alte țări.

Răspunzând criticilor aduce, precum ca Marea Britanie nu a făcut suficient și pentru a ajuta la abordarea celei mai mari crize umanitare a continentului de după al Doilea Război Mondial, premierul Johnson a declarat:

”Suntem o țară foarte, foarte generoasă. Totuși, ceea ce ne dorim este controlul și vrem să putem verifica.” a spus el reporterilor. „”Cred că este logic, având în vedere ce se întâmplă în Ucraina, să ne asigurăm că avem o abilitate de bază de a verifica cine vine” spune el. 

Uniunea Europeană a fost de acord să acorde rezidență temporară ucrainenilor care fug de invazie și să le ofere acces la locuri de muncă, asistență socială și locuințe pentru până la trei ani.

Deși Marea Britanie a anunțat scheme de vize doar pentru cei care au familie în țară, conform rapoartelor, Marea Britanie a eliberat până acum  aproximativ 50 de vize pentru ucraineni. Premierul Boris Johnson a contestat acest lucru însă fără a oferi mai multe detalii.

Și premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a luat atitudine declarând că Marea Britanie nu face suficient: "Ar trebui să lase refugiații să intre și să se ocupe de documente mai târziu".

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a criticat sâmbătă, într-o scrisoare adresată omologului său britanic Priti Patel, ”răspunsul total inadaptat” al Marii Britanii şi ”lipsa de umanitate” faţă de refugiaţii ucraineni respinşi la Calais, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Declarațiile au venit in urma refuzului categoric al Marii Britanii către cei 150 de ucraineni refugiați care au fost invitaţi de oficiali britanici ”să se întoarcă” şi ”să meargă la Paris sau Bruxelles” pentru a obţine vizele necesare de la consulate, a arătat ministrul francez în această scrisoare.

În total, peste 400 de cetăţeni ucraineni au sosit la Calais-Franta de la începutul războiului, potrivit ministrului francez de interne.  De câteva zile, situaţia lor este o sursă de fricţiuni între Londra şi Paris, ale căror relaţii sunt deja tensionate de problema trecerilor ilegale de migranţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel