Alex Coita avertizează: Cel mai mare dușman al României. Nu este Rusia!

Alex Coita a lansat un avertisment, declarând că nu Rusia este cel mai mare dușman al României. Despre cine vorbește politologul, după ce, în țară, s-a discutat despre o nouă amenințare din partea Moscovei.

"Cel mai mare dușman al nostru nu este Rusia"

"Cel mai mare dușman al nostru nu este Rusia. Suntem noi înșine. Zilele astea, în România a mai bătut o rafală de vânt rece din Est, România fiind vizată de o nouă amenințare din partea Moscovei. De data aceasta, Președintele Comisiei de Apărare a Dumei de Stat a Federației Ruse (Parlamentul rus) a avertizat că Moscova ar putea trimite în Crimeea bombardiere strategice Tupolev 22, pentru a afirma dominația asupra spațiului aerian al Mării Negre și evident pentru a contracara presupusa amenințare reprezentată de Scutul de la Deveselu.

Ca de obicei, aceste declarații trebuie văzute în contextul politic intern al Federației Ruse. Amenințarea (care ulterior a fost retractată) a coincis cu aniversarea a 5 ani de la anexarea Crimeei. Trebuie spus că ocuparea Crimeei constituie un reper simbolic important pentru Putin, care pare decis să transforme Peninsula într-un „showroom" menit să ateste atât revenirea Rusiei ca mare putere cât și supremația sa în zona Mării Negre. Rușii au investit enorm în Crimeea în ultimii cinci ani, atât în instalații militare extrem de peformante cum ar fi sistemele A2/AD, cât și infrastructură civilă — faimosul pod de 19 km care leagă Peninsula de continent, inaugurat de Putin la volanul unui camion portocaliu; noi centrale electrice pentru a asigura autonomia energetică a Peninsulei, autostrăzi și câte și mai câte. Crimeea este perla coroanei lui Putin De aici și retorica bombastică", a transmis Alex Coita, pe Facebook.

"Surse majore de îngrijorare în ceea ce privește Federația Rusă"

"1. Transformarea Scutului de la Deveselu în obsesie națională la Moscova. Mica localitate din Oltenia e ghimpele din coastă, pietricica din pantoful Marii Rusii, fiind pomenită cu orice ocazie ca dovadă a expansionismului NATO. Acest lucru este periculos în contextul negocierilor care vor urma între Putin și Trump. Președintele SUA ar putea decide că renunțarea la componentele scutului din România este până la urmă un preț rezonabil pentru a închide gura Rusiei și a asigura stabilitatea regiunii.

2. Desigur, așa ceva ar fi mai greu de realizat dacă România s-ar coordona, atât la nivel intern, cât și cu partenerii regionali, pentru a-și maximiza efortul de lobby la Washington. Am mai avertizat că în contextul eforturilor admirabile ale Poloniei în acest sens, există riscul unei decuplări strategice cu România. De fapt, și aici este marea bubă, problema cea mare a noastră este în interior. Instituții strâmbe, construite prost, superficial sau pentru a servi interesele unora, nu fac față turbulențelor din această perioadă. Rezultatul îl vedem și se traduce într-o vulnerabilitate crescândă la nivel intern. Cu un sistem de justiție decredibilizat și fragil, cu instituții de forță care au fost expuse războiului politic, cu o clasă politică profund afectată de furtunile ultimilor ani și cu o societate polarizată, România traversează un moment geopolitic extrem de periculos pe o barcă în care intră apa la toate încheieturile.

3. Nu în ultimul rând, războiul informațional dintre Est și Vest plasează România la intersecția a două fronturi de luptă. Mesajele plasate strategic din Est sunt preluate în vârtejul informațional din România, rostogolite și de multe ori amplificate, din miopie strategică, tocmai de cei care se presupune că ar trebui să le combată. Ele sunt folosite pragmatic pentru beneficii pe termen scurt, în plus amenințarea Rusiei este hiperbolizată în mod superficial de diletanți politici, decredibilizând tema, în fine rigiditatea Occidentului care luptă cu arme informaționale din anii 90 un război care se poartă acum, nu face decât să dea portanță unor linii de mesaje favorabile Federației Ruse", a explicat politologul.

"România, cal mort" 

"Concluzia ar fi aceeași pe care o spun de luni de zile: putem sta liniștiți pentru că Rusia nu va ataca. Însă, și aici este un mare însă, trebuie să fim conștienți că dacă nu încetăm acest război total din interior, riscăm să creăm impresia la Washington că România este un cal mort, un stat slab care nu merită efortul strategic. A venit timpul maturității pentru România. Va ști cineva să se ridice la înălțimea cerințelor perioadei pe care o traversăm?", a conchis Alex Coita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel