Alarma ONU: "Riscăm o criză alimentară globală”. Deteriorarea comerțului cu cereale din Marea Neagră alimentează speculațiile

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Odată cu înrăutățirea războiului din Ucraina, pericolul unei crize alimentare globale devine tot mai iminent: creșterea prețurilor și amenințarea aprovizionării cu principalele culturi de bază pun milioane de oameni în pericol de foame.

Perspectiva de deteriorare permanentă a comerțului cu cereale din Marea Neagră - unde se confruntă o regiune cunoscută universal ca ”grânarul lumii” - sau că regiuni întregi ar putea rămâne necultivate alimentează speculațiile.

Și dacă câmpiile rusești și ucrainene reprezintă împreună 7% din producția mondială de cereale, procentul crește la 24 când vine vorba de exporturi. Problema are, așadar, două laturi: pe de o parte Ucraina, unde culturile riscă să rămână nefolosite; pe de alta, Rusia, bombardată de sancțiuni economice.

Secretarul general ONU, Guterres: Prețurile la alimente, combustibil și îngrășăminte cresc vertiginos

”Lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte. Iar costurile și întârzierile în transportul mărfurilor importate care sunt încă disponibile sunt la niveluri record. Toate acestea îi lovesc din plin pe cei mai săraci și plantează semințele pentru instabilitatea politică și tulburările din întreaga lume”, avertizează secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit publicației Euronews.

În Sudan, mii de oameni au protestat, în capitală și în alte câteva orașe, împotriva unei deteriorări rapide a condițiilor de viață, inclusiv a creșterii abrupte a prețului pâinii, principala hrană pentru populația locală, al cărei preț deja a crescut vertiginos, începând cu data de 13 martie, la + 40%.

Conform aceleași surse citate, războiul din Ucraina nu pune doar în pericol furnizarea de gaze, petrol și cereale pentru europeni. Criza va implica și uleiul de floarea soarelui, unul dintre ingredientele cele mai prezente în produsele alimentare: biscuiți, maioneză, tartine, sosuri, prăjeli și paste umplute.

Bruxelles-ul avertiza despre CRIZA alimentară încă din 2021, în contextul pandemiei COVID-19

Explozia prețurilor și scumpirile pe bandă rulantă dau mari bătăi de cap românilor, iar criza îngrășămintelor, criza din agricultură mai bine zis, poate aduce criza alimentară în 2022.

Analistul economic Mircea Coșea a avertizat de mult că vom asista la o altă criză pe planul producției agricole, iar spusele lui erau confirmate de la Bruxelles.

"Producția agricolă va declanșa o criză alimentară importantă, peste 5-10 ani, care se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult, lucru care deja se vede în anumite zone și-n anumite perioade. În 2020-2021, prețurile agricole au crescut în permanență, prețurile agro-alimentare, incluzând aici și produsele din carne", a spus profesorul Mircea Coșea, pentru DC NEWS. 

Cititi mai multe aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel