Ai primit și tu acest mesaj de Black Friday 2024? Mare atenție la noua țeapă a hackerilor! - Foto în articol

Sursă foto: Unsplash (CardMapr.nl)
Sursă foto: Unsplash (CardMapr.nl)

Directoratul de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat un nou avertisment despre înmulţirea pericolelor în perioada Black Friday 2024.

Citește și - Frauda prin telefon care pune pe jar românii

Instituţia avertizează cu privire la pericolel legate de Smishing.

”Sezonul cumpărăturilor online aduce nu doar reduceri, ci și riscuri! În perioada reducerilor de iarnă, a sărbătorilor, dar și de Black Friday, volumul de tranzacții online crește, la fel și notificările de la comercianții din online.

Atenție la SMishing! Infractorii cibernetici se folosesc de această perioadă pentru a trimite SMS-uri false care par să provină de la firme de încredere. Aceste mesaje conțin linkuri către site-uri false, create special pentru a fura date sensibile, cum ar fi informații bancare sau parole.

Fiți precauți și verificați întotdeauna sursa mesajelor!

Cum să vă protejați:

Citiți cu atenție mesajele și evitați reacțiile impulsive. NU accesați linkuri din SMS-uri venite de la surse necunoscute și nu apelați numerele din mesaje suspecte. Nu oferiți niciodată informații sensibile prin SMS. Instalați un software antivirus pentru protecția dispozitivului. Fiți atenți la mesajele care solicită acțiuni urgente sau informații personale. Verificați cu grijă linkurile și mesajele care pot conține greșeli gramaticale sau de exprimare cu ajutorul instrumentelor gratuite precum virustotal.com sau scamadviser.com.

Ce să faceți dacă ați fost victima unui atac: Contactați imediat banca dacă ați oferit informații legate de card sau date de autentificare. Schimbați parolele conturilor online și activați autentificarea în doi pași (2FA). Raportați incidentul autorităților pe platforma PNRISC (https://pnrisc.dnsc.ro/) sau la numărul de urgență 1911. Pentru mai multe informații, consultați ghidul complet despre aceste tipuri de atacuri: https://dnsc.ro/vezi/document/scam-phishing-vishing ”, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC, pe o rețea socială.

Exemplu de SMishing! Mare atenție! 

Sursa foto - DNSC Facebook     

Citește și articolul - Metodă de înșelătorie online: Ce este ”Pig butchering” și cum funcționează

O campanie de fraudă de tip pig butchering poate produce prejudicii uriașe utilizatorilor din România. Echipa Dispeceratului Naţional de Securitate Cibernetică recomandă o mare vigilență în interacţiunile din mediul online, pentru a nu cădea în plasa escrocilor.

”Alertă - Tentativele de fraudă de tip 'pig butchering' vizează utilizatori din România!

Internauții din România sunt vizați de o campanie de fraudă de tip pig butchering. Acest tip de fraudă poate aduce prejudicii devastatoare victimelor, astfel că echipa Drecomandă vigilență sporită în interacțiunile din mediul online.

Un tip de fraudă în care atacatorii câștigă treptat încrederea victimelor, pe parcursul unor perioade îndelungate de timp, sub pretextul căutării de prieteni.

Apoi, aceștia vor convinge victimele să depună bani în platforme de investiții false. Deoarece platformele sunt controlate de atacatori, aceștia pot simula câștiguri semnificative care încurajează victima să depună și mai multe fonduri. La final, atacatorii fură toate fondurile depuse, de regulă sume foarte mari.

Ce este pig butchering? Vezi continuarea aici!

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel