Victor Rebengiuc împlineşte, luni, 81 de ani. El va fi sărăbătorit la TVR 2 prin difuzarea de la ora 19.10 a spectacolului „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei. Totodată, Teatrul Bulandra marchează momentul prin decretarea săptămânii 10 – 17 februarie drept „Săptămâna Victor Rebengiuc”. Ideea este pusă în practică pe Facebook în contextul în care maestrul a jucat pe scenele Bulandrei timp de aproape 57 de ani.
„Se presupune că avem poze care să ni-l arate în multe și diferite ipostaze. Dacă vă place ideea, noi vom posta o parte din acele poze. Nu trebuie decât să numiți un spectacol în care vreți să-l (re)vedeți, iar noi vom scotoci în arhivă după imagini”, astfel sună frumoasa provocare lansată de Teatrul Bulandra.
Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933. A absolvit cursurile UNATC "I. L. Caragiale" din Bucureşti în 1956.
Printre rolurile sale din teatru se numără: Jim Curry, din "Omul care aduce ploaia", de R. Nash, în regia lui Liviu Ciulei, Pierre - "Nebuna din Chaillot", de J. Giraudoux, regia Liviu Ciulei, Walter Lee - "Un strugure în soare", de L. Hausburry, regia Lucian Pintilie, Orlando - "Cum vă place", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Tipătescu - "O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale, regia Liviu Ciulei, Lear - "Regele Lear", de William Shakespeare, regia Dragoş Galgoţiu, Marat - "Sade", de Peter Weiss, regia Silviu Purcărete, Claudius - "Hamlet", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei.
Printre filmele importante din cariera lui Victor Rebengiuc se numără "Pădurea spânzuraţilor", în regia lui Liviu Ciulei - premiat la Festivalul de la Cannes, în 1965 -, "Tănase Scatiu", în regia lui Dan Piţa, "De ce trag clopotele, Mitică?", în regia lui Lucian Pintilie, "Faleze de nisip", de Dan Piţa, "Moromeţii", de Stere Gulea (premii la festivalurile din San Remo - Italia şi Santarem - Portugalia), "Balanţa", de Lucian Pintilie, şi "Medalia de onoare", de Călin Netzer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu