Acord între Nicolăescu și producătorii români de medicamente

eugen_nicolaescu
eugen_nicolaescu

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat, marți, 30 aprilie 2013, un protocol de cooperare cu Dragoș Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Cele două părți au confirmat, astfel încă o dată, faptul că este nevoie de creşterea accesului pacienţilor români la tratamente farmaceutice accesibile în condiţii de eficienţă economică pentru bugetul sănătăţii, aşa cum este prevăzut şi în Programul de Guvernare.

Obiectivul principal al parteneriatului încheiat astăzi între MS şi APMGR îl reprezintă creşterea accesului pacienţilor la tratamente farmaceutice accesibile şi identificarea celor mai bune soluţii pentru a reforma sistemul de sănătate din România în interesul pacientului şi al economiei româneşti.

"În scopul implementării unor politici naţionale favorabile creşterii competitivităţii, MS va revizui legislaţia astfel încât să se elimine stabilirea preţului de referinţă generic prin compararea cu cele 12 ţări de referinţă şi să aplice limita de maximum 65% o singură dată, raportată la preţul medicamentului inovator de la momentul când primul medicament generic obţine APP", se precizează în comunicatul MS.

Potrivit sursei citate, "APMGR va elabora un set de propuneri concrete care să permită MS eficientizarea cheltuielilor bugetare din domeniul sănătăţii, în condiţii de creştere a accesului românilor la tratament farmaceutic.

De asemenea, cele două părți vor coopera, în vederea creării unui cadrul fiscal echitabil şi predictibil, pentru revizuirea formei actuale a taxei clawback, astfel încât această măsură temporară de suport financiar pentru domeniul sănătăţii să nu afecteze accesul populaţiei la tratamente cu preţuri accesibile.

Cum vor fi reduse arieratele

În același document se stipulează stabilirea unui calendar de reeşalonare a plăţilor datoriilor din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, iar APMGR va sprijini MS la implementarea graduală a scurtării termenelor de plată pentru atingerea obiectivelor stabilite de Directiva Parlamentului European 2011/7/UE. "Astfel, pentru facturile emise pe baza contractelor încheiate înainte de jumătatea lunii martie, plata se va face eşalonat în 2013 (2/3 din suma totala) şi 1/3 din sumă în anul 2014".

"După implementarea Directivei europene 2011/7/UE, obligatorie pentru toate statele membre, conducerea MS a reuşit stabilirea unui termen de plată eşalonat astfel: 150 de zile (pentru cele emise în 2013), 90 de zile (pentru cele emise în perioada ianuarie-iunie 2014), pentru ca în iulie 2014 să se ajungă la un termen de plată de 60 de zile, aşa cum prevede directiva europeană", conchide comunicatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel