A fost descoperit mormântul lui Cervantes, la Madrid

Cercetătorii spanioli sunt de părere  că au descoperit rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Miguel de Cervantes, într-o criptă dintr-o biserică din centrul Madridului. Anunțul a fost făcut, marţi, de Francisco Etxeberria, directorul echipei de cercetători care se ocupă de acest proiect.

"După analiza tuturor informaţiilor (...) este posibil să considerăm că printre rămăşiţele descoperite pe solul criptei din actuala biserică Trinitariană se află anumite fragmente din scheletul lui Miguel de Cervantes", a declarat Francisco Etxeberria într-o conferinţă de presă, citat de site-ul 20minutes.fr.

Cercetătorii spanioli au ajuns la această concluzie analizând un set de indicii de ordin documentar despre creatorul personajului Don Quijote, comparate cu studiile lor antropologice şi arheologice, deşi acele rămăşiţe pământeşti nu au fost încă analizate cu ajutorul unor teste genetice.

"Suntem convinşi că printre aceste fragmente există şi câte ceva din trupul lui Miguel de Cervantes", a declarat cercetătorul spaniol.

Citește și: Unde e îngropat Miguel de Cervantes. Sicriu cu inițialele scriitorului, găsit în Madrid

Miguel de Cervantes şi-a petrecut ultimii ani de viaţă într-un cartier din centrul capitalei spaniole, în prezent denumit Barrio de las Letras (Cartierul Literelor), în semn de omagiu adus locuitorilor săi celebri: Miguel de Cervantes, dar şi Lope de Vega, precum şi marii rivali literari din "secolul de aur" Francisco de Quevedo şi Luis de Gongora.

Cartierul se remarca în epocă "prin numărul mare de membri din universul boem al spectacolelor, alături de scriitori de toate genurile, care locuiau acolo şi se întâlneau adeseori", spune istoricul Fernando de Prado, care a propus acest proiect de căutare şi identificare a rămăşiţelor pământeşti ale lui Cervantes în faţa reprezentanţilor primăriei din Madrid.

Miguel de Cervantes a fost înmormântat în acel cartier în aprilie 1616. Însă nimeni nu mai cunoaştea în zilele noastre locul exact în care se află mormântul său, intrat în uitare de-a lungul istoriei.

Unul dintre cei mai mari scriitori ai "secolului de aur" spaniol, Cervantes a murit, sărac, pe 22 aprilie 1616 şi a fost îngropat în ziua următoare, potrivit documentelor epocii, în această biserică aflată lângă o mănăstire, a cărei arhitectură a fost modificată de mai multe ori de atunci.

Citește și: Un român, distins de UNESCO cu titlul de "Tezaur Uman Viu"

Mai multe călugăriţe trăiesc în acea mănăstire, inclusă în patrimoniul cultural al Madridului încă din anul 1921, fapt care face dificilă demararea unor săpături arheologice, fără o localizare precisă.

Născut în 1547, în oraşul universitar Alcala de Henares, în apropiere de Madrid, Miguel de Cervantes Saavedra a fost romancier, poet şi dramaturg, fiind considerat un simbol al literaturii spaniole. Este în primul rând cunoscut ca autor al romanului "El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha" ("hidalgo" este un reprezentant al micii nobilimi), considerat primul roman european modern şi una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii universale, publicat iniţial în două părţi, apărute în 1605, respectiv 1615. Miguel de Cervantes a fost supranumit "Principele ingeniozităţii".

UNESCO a declarat, în 1995, ziua de 23 aprilie - data morţii lui Miguel de Cervantes - Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, precizează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel