Noi înregistrări. Scandal mai tare decât cel cu Marele Licurici. Ministrul de Externe înjură SUA

Interceptări telefonice
Interceptări telefonice

”Îți dai seama că alianța cu SUA nu valorează doi bani. Mai rău ne face, întrucât creează un fals sentiment de securitate. Un rahat. O să ajungem să ne certăm cu nemții, cu rușii, dar o să credem că totul e super fiindcă le-o sugem americanilor. Niște ratați. Complet ratați”.

Această frază, care aduce cu celebra zicere a lui Traian Băsescu, despre Marele Licurici, a  fost rostită de ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, într-o conversație înregistrată în secret de revista Wprost. Sikorski discuta cu un parlamentar al majorității, scrie The Guardian.  Guvernul polonez a refuzat să comenteze pe marginea dezvăluirilor din Wprost, sugerând că fraza este scoasă din context. Sikorski a mai spus și că Polonia face treabă de negru pentru SUA.

Guvernul se pregătește de anticipate

Noile înregistrări vin după ce prima bombă detonată de Wprost a generat un scandal care l-a făcut pe premierul Donald Tusk să admită că ar putea declanșa alegeri anticipate. Luni, revista Wprost a prezentat înregistrări audio dintr-un restaurant în care ministrul de Interne îi cerea guvernatorului Băncii Centrale creșterea zlotului, la schimb cu demisia unui ministru.

Sikorski, unul dintre negociatorii cei mai activi în Ucraina, post-Maidan, era un candidat cu șanse la șefia diplomației europene, după schimbarea CE și pensionarea dnei Catherin Ashton.

Axa București-Londra-Washington

În 2005, după ce președintele Traian Băsescu a "dezvăluit" discuția dintr-un restaurant a premierului Tăriceanu cu doi oameni de afaceri, jurnalistul Gabriel Stănescu a publicat, în oglindă, o convorbire particulară cu șeful statului. Tot la un restaurant, Traian Băsescu i-a explicat lui Stănescu și lui Liviu Mihaiu de ce ține atât de mult la Axa București-Londra-Wahington și nu este adeptul unei relații mai apropiate cu partenerii tradiționali, cum ar fi Franța și Germania. Discuția avea loc la  ora 3 noaptea, în restaurantul Golden Blitz. La întrebarea pusă de Stănescu, Traian Băsescu ar fi afirmat, râzând: "Decât să sug... la mai mulți licurici mai mici, mai bine sug... la un licurici mai mare!”. Liviu Mihaiu a dezavuat gestul lui Gabriel Stănescu de a publica această convorbire privată, dar nu a negat conținutul ei.

Citește și: Cine se află în spatele înregistrărilor care zguduie România, Polonia și Turcia

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel