Guvernul va sesiza CCR în legătură cu Traian Băsescu, a anunțat Ponta

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni seară, că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională a României în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală. În funcție de ce va decide CCR, se va proceda în consecinţă, a transmis președintele PSD.

Victor Ponta a precizat că preşedintele are drept de vot, dar nu are şi dreptul de a se implica în campania electorală. Interdicţia respectivă se aplică şi în cazul altor categorii profesionale, a arătat primul-ministru, care a explicat că un profesor îşi pierde locul de muncă, iar un judecător şi un ofiţer sunt excluşi din magistratură, respectivă din Armată, dacă se implică în acţiuni cu caracter electoral.

Citește și: Băsescu, declarație șoc despre Mișcarea Populară

"Pentru a avea un punct de vedere oficial al Curţii Constituţionale, Guvernul va sesiza Curtea, în baza articolului 34, aliniat 1 din Legea 47/1992 care organizează activitatea CC, cu trei solicitări: să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, cel abilitat prin Constituţie şi lege să organizeze campania electorală, şi Preşedinte, să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a preşedintelui în campania pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi în campania pentru alegerea unor mandate de deputat şi senator şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar că preşedintele României, ca şi alte categorii de persoane care ocupă anumite funcţii, nu are dreptul de a face campanie electorală şi de a se implica activ. În baza deciziei Curţii Constituţionale, evident vom proceda în consecinţă", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Întrebat ce înseamnă "a proceda în consecinţă" şi dacă aceasta presupune iniţierea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui, liderul PSD a afirmat doar că orice decizie a CCR este obligatorie.

Vezi și: Tăriceanu bate tobele suspendării. Ce îi pregătește lui Băsescu


Sesizarea Guvernului ar urma să fie transmisă marți către Curtea Constituțională a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel