Victor Negrescu, declarații de utlimă oră despre Sistemul de Informații Schengen

Victor Negrescu
Victor Negrescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene salută intrarea în vigoare a deciziei privind punerea în aplicare a dispozițiilor rămase ale acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de Informații Schengen.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută intrarea în vigoare, la 1 august 2018, a Deciziei (UE) 934/2018 a Consiliului privind punerea în aplicare a dispozițiilor rămase ale acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de Informații Schengen în Bulgaria și în România.

Sistemul de Informații Schengen reprezintă o bază de date electronică de interes polițienesc care permite autorităților competente din statele membre să coopereze în vederea menținerii ordinii publice și securității naționale pe teritoriul statelor membre, folosind informații comunicate prin intermediul acestui sistem. Începând cu 1 august 2018 autoritățile române pot transmite către Sistemul de Informații Schengen propriile semnalări privind cetățeni terți pe ale căror nume au fost emise alerte în scopul refuzării intrării sau șederii pe teritoriul Uniunii Europene și sunt abilitate să pună în aplicare alertele altor state membre în același scop. De asemenea, decizia va permite derularea de consultări între autoritățile naționale din statele membre în ceea ce privește acest tip de semnalări.

Datorită eforturilor substanțiale ale experților din domeniul afacerilor interne și protecției frontierelor, precum și ale demersurilor diplomatice întreprinse inclusiv de reprezentanții noștri pe lângă instituțiile europene, autoritățile din România aplică integral, începând cu 1 august 2018, prevederile acquis-ului Schengen în materia Sistemului de Informații Schengen. Prin implementarea acestei decizii, România își consolidează poziția de actor cu rol esențial în arhitectura de securitate a Uniunii Europene, contribuind încă o dată la consolidarea spațiului comun de liberă circulație, și demonstrând astfel deplina capacitate în a gestiona cerințele Schengen", a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Despre Schengen

Zona Schengen şi cooperarea între statele membre se întemeiază pe Acordul Schengen, semnat la 14 iunie 1985 între Republica Federală Germania, Franța, Belgia, Luxemburg şi Olanda, privind eliminarea controalelor la frontierele lor comune. La 19 iunie 1990 a fost elaborată şi semnată convenţia de punere în aplicare a Acordului Schengen, prin care au fost eliminate controalele la frontierele interne ale statelor semnatare şi crearea unei singure frontiere externe comune.

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor care este formată din 26 de state membre, ultimul stat care a aderat fiind Principatul Liechtenstein (19 decembrie 2011). Aderarea la spaţiul Schengen reprezintă un drept şi o obligaţie asumată prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. România asigură de facto securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene din momentul aderării sale, în ianuarie 2007.

Îndeplinirea de către România a criteriilor prevăzute în acquis-ul Schengen a fost recunoscută în data de 9 iunie 2011, cu ocazia reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. În prealabil, la 8 iunie 2011, Parlamentul European a avizat favorabil proiectul deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Finalizarea cu succes de către România a măsurilor prevăzute de acquis-ul Schengen au fost confirmate şi de Consiliul European (13-14 decembrie 2012).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel