Premierul Marcel Ciolacu a făcut câteva referiri interesante cu privire la scenariul unui candidat unic la prezidențiale între PSD și PNL. Condiția esențială e însă îndeplinirea primului obiectiv, deci primul „hop” electoral.
În cadrul unui interviu acordat săptămâna aceasta în exclusivitate DC News, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat și despre alegerile prezidențiale și parlamentare în contextul alianței cu PNL.
Fără să intre în foarte multe detalii, Marcel Ciolacu a subliniat la DC News că o condiție esențială pentru o alianță politică între PSD și PNL va fi rezultatul din 9 iunie de la alegerile europarlamentare, când candidații celor două partide vor intra în cursă pe liste comune.
Așadar, USL 2.0? Amintim pentru cei mai tineri că Uniunea Social-Liberală, abreviat USL, a fost o alianță politică parlamentară și preelectorală, între partide de stânga și dreapta înființată în 2011.
USL s-a desființat cu doar câteva luni înainte de prezidențialele din 2014, deși ar fi trebui să candideze cu Crin Antonescu (PNL) la președinție și Victor Ponta (PSD) premier. PNL l-a desemnat ulterior pe actualul președinte Klaus Iohannis care l-a și învins pe Ponta.
„Dacă românii ne vor învesti cu încredere pe data de 9 iunie, mai mult ca sigur că această alianță se va transforma într-o alianță politică pentru viitoarele alegeri”, a punctat Marcel Ciolacu.
El a precizat că o decizie se va lua așadar după europarlamentare, iar votul românilor va arăta direcția în care se va merge.
„Decizia se va lua în funcție de votul românilor și cred că e corectă abordarea. S-au dus vremurile în care se făceau planurile prin sufragerii (...) Să vedem votul românilor iar categoric pe 10 iunie va fi o ședință și vom vedea ce vom face. Vom veni cu decizia”, a mai afirmat Ciolacu.
Întrebat direct dacă „vom avea un candidat unic (n.a. - PSD - PNL) la președinția României?”, premierul a afirmat:
„Dacă se ajunge la un acord politic există și acest scenariu. Dacă nu se ajunge la un acord politic atunci vor fi candidaturi separate. Dacă românii vor da votul pentru alianța electorală PSD-PNL la Parlamentul European, atunci logica duce la o alianță politic”.
Marcel Ciolacu nu a dorit să precizeze cu exactitate ce obiectiv în procente și-au trasat cele două partide la europarlamentare, dar a punctat că există „ținte interne” iar această țintă e peste 40%.
„Vom fi detașat pe primul loc. Categoric că avem țintele interne și categoric această țintă e peste 40%”, a conchis premierul.
Urmărește integral interviul acordat în exclusivitate DC News de premierul Marcel Ciolacu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu