Unirea și dezmembrarea teritorială a României, decizii ale marilor puteri. Detalii surprinzătoare

Sursa foto: enciclopediaromaniei.ro
Sursa foto: enciclopediaromaniei.ro

Ziua de 27 martie este una cu o semnificație deosebită pentru români. Marius Marinescu a realizat un material amplu, privind o serie de evenimente importante care au precedat și succedat votarea de către Sfatul Țării a unirii Basarabiei cu România, în urmă cu 98 de ani.

În textul care urmează redăm integral detaliile acestor evenimente, subliniate chiar de către Marius Marinescu:

Slugarnicia noastra fata de marile puteri ne-a marcat istoria, de la intemeierea celor tari romane pana astazi. Perioada regelui Carol al II-lea a facut exceptie; insa Carol al II-lea este considerat de multi un simbol al imoralitatii si coruptiei. De altfel, si noi suntem contemporani cu un fost conducator de tara , care a domnit tot zece ani si care intruneste trasaturile de caracter negative ale lui Carol al II-lea, ba chiar mai rau: s-a facut pres in fata intereselor marilor puteri. Intorcandu-ne la originile celor trei tari romane, este important de subliniat ca regii Ungariei de atunci au fost interesati sa faca din aceste state un scut impotriva popoarelor migratoare. Astfel, intemeiata in anul 1003, Transilvania a fost condusa de voievodul Zoltan Erdoelvi , la ordinul regelui ungar Stefan I. Acelasi rege a poruncit intemeierea Tarii Romanesti in anul 1324, sub domnia voievodului Basarab I, fost cneaz de Cuhea, Maramures. Si intemeierea Moldovei in anul 1347 a fost impusa de un rege al Ungariei, Ludovic I de Anjou, care l-a trimis sa domneasca acolo pe voievodul Dragos I, un alt cneaz de Maramures. Deci intemeietorii si primii conducatori ai tarilor romane au fost oameni de incredere ai Regatului Ungariei. In situatia descrisa mai sus gasim similaritati cu ceea ce se intampla dupa decembrie 1989 in relatiile Romaniei cu marile puteri de astazi.

Cum s-a pierdut Basarabia

In anul 1417, in timpul domniei lui Mircea-cel-Batran, otomanii au transformat Dobrogea in pasalac. In 1538, cand Moldova se afla sub domnia lui Petru Rares, cele trei regiuni ale Basarabiei: Cahul, Ismail si Bolgrad au fost alipite Dobrogei, la porunca sultanului Suleyman Magnificul. La 20 mai 1595, Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, uneste cele trei tari romane. In anul 1600, Mihai Viteazu reuneste tarile romane, cu sprijinul monarhului habsburg Rudolf al II-lea, imparatul Sfantului Imperiu Roman. Acesta urmarea ca noul stat rezultat dupa unire sa devina un zid in calea invadatorilor otomani. In data de 7 mai 1775, Moldova condusa de domnitorul Grigore al III-lea Ghica pierde Bucovina de Nord , in favoarea Imperiului Austriac, in urma razboiului ruso-turc (1768-1774). In anul 1792, regiunile Cahul, Ismail si Bolgrad sunt din nou alipite Moldovei, dupa un alt razboi ruso-turc (1787-1792) . In luna mai a anului 1812, prin Tratatul de Pace de la Bucuresti, incheiat intre rusi si turci, la finalul razboiului din perioada 1806-1812, pierdem Basarabia in favoarea Rusiei. Pe atunci (1807-iulie 1812), Moldova era condusa de caimacanul Veniamin Costache (adica de un loctiitor al domnitorului).

Cuza plătea tribut Turciei 914.000 lei

In anul 1856, dupa razboiul din Crimeea, marile puteri europene interesate de iesirea la Marea Neagra decid retrocedarea regiunilor Cahul, Ismail si Bolgrad către Moldova si permit unirea Principatelor Romane. Asa se face ca, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la data de 24 ianuarie a aceluiasi an, Cuza a fost ales si domnitor al Tarii Romanesti, marcandu-se astfel inceputul procesului unificarii Principatelor. Important este de precizat ca cele doua tari aveau parlamente si guverne proprii. La 2 decembrie 1861, sultanul semneaza firmanul unirii Principatelor Romane, la interventia imparatului Frantei, Napoleon al III-lea. Dar cu doua conditii: unirea sa dureze cat mandatul lui A.I.Cuza si Imperiul Otoman sa primeasca un tribut anual de 914.000 lei. In anul 1867, Ungaria se uneste cu Transilvania, in cadrul Imperiului Austro-Ungar, sub imparatul Franz Joseph. Dupa razboiul de Independenta, in 1878, Dobrogea revine Romaniei, iar regiunile Cahul, Ismail si Bolgrad revin Rusiei. Deci acest razboi nu ne-a adus doar victorii.

In anul 1913, in urma razboiului din Balcani, purtat intre Serbia, Grecia, Romania, pe de o parte, si Bulgaria, pe de alta, razboi castigat de triada, Romania primeste Cadrilaterul , o regiune din sudul Dobrogei, actualmente aflata pe teritoriul bulgar, formata din judetele Durostor si Caliacra. Astazi, 27 martie 2016, se implinesc 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Romaniei, inceputul procesului de formare a Romaniei Mari (1918). La 28 noiembrie 1918, Bucovina de Nord se uneste cu Romania. 1 decembrie 1918 este data Marii Uniri, cand Transilvania, Banatul, Crisana si Maramuresul s-au alipit Romaniei. Puterile lumii de atunci au recunoscut Unirea si au stabilit granitele Romaniei Mari, prin semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, in data de 4 iunie 1920.

Teritoriul românesc, sfârtecat și în comunism

In anul 1948, sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si a prim-ministrului Petru Groza, Romania cedeaza rusilor Insula Serpilor. Demn de remarcat este faptul ca epoca „Ceausescu" a mentinut integre granitele Romaniei. Data de 3 decembrie 1989, cand a avut loc intalnirea dintre Mihail Gorbaciov si George Bush la Yalta, a schimbat cursul istoriei noastre; atunci s-a pus la cale lovitura de stat din Romania, in decembrie 1989. Cea mai recenta pierdere teritoriala a Romaniei, din pacate nu stiu daca va fi si ultima, s-a petrecut in anul 1997, prin incheierea Tratatului de prietenie dintre Romania si Ucraina. Tinutul Hertei a ajuns , cu documente in regula, teritoriu ucrainean. Tratatul a fost semnat, din partea romana, de presedintele Emil Constantinescu, prim-ministrul Victor Ciorbea si ministrul de Externe Adrian Severin.

În concluzie, dupa decembrie 1989, Romania este in aceeasi pozitie fata de marile puteri in care a fost cea mai mare parte a istoriei sale. Informatiile expuse sunt culese din documente istorice. O parte din aceste date mi-au fost furnizate si de domnul Dan Falcan, istoric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel