Un primar USR l-a adus pe Nicușor Dan în instanță, sesizând Curții de Apel București că Primăria Generală blochează proiecte ale unor obiective publice de importanță națională și municipală, cu pierderea unor finanțări europene și guvernamentale în valoare de peste 8,5 miliarde de lei.
Juriștii Primarului General al Municipiului București s-au prezentat săptămâna trecută la Curtea de Apel, fiind citați într-o procedură excepțională prin care consilierii juridici ai Primăriei Sectorului 2 au solicitat ridicarea blocajului impus de Nicușor Dan dezvoltării Capitalei.
Edilul sectorului 2, useristul Radu-Nicolae Mihaiu, a cerut ca, exclusiv pentru obiective publice de importanță națională și municipală, instanța să ridice suspendarea documentației de urbanism, introdusă de Nicușor Dan. Obiectivele publice enumerate în plângerea edilului de la sectorul 2 sunt în diferite stadii procedurale în cadrul programelor PNRR, POR, POIM, PO Transport, PODD, PO Sănătate, AFM, dar și în alte programe de finanțare națională.
Acțiunile primarului general, care a oprit eliberarea documentațiilor de urbanism până la o ipotetică elaborare a PUG, pun în pericol iminent finanțarea unor proiectele de interes public major, generând prejudicii de peste 8,5 miliarde RON, spun juriștii de la Sectorul 2.
O astfel de situație fără precedent afectează grav posibilitatea ca obiectivele publice sa mai poată fi implementate în timp. Investițiile inițiate si asumate în fata Comisiei Europene, în cadrul programelor de finanțare se află în pericol, acestea necesitând un cadru administrativ stabil pentru respectarea graficelor de implementare.
Prejudiciul financiar, de circa 1,7 miliarde de euro, ar fi cel mai mare înregistrat în UE, privind proiectele cu fonduri europene. Dar, blocarea unor investiții în spitale cum ar fi Institutul Inimii, CC Iliescu, sau centrul de oncologie înseamnă și pierderi de vieți omenești. Obiectivele publice de interes național demarate în baza PUZ nu pot fi continuate în lipsa acestuia, iar procedurile de realizarea a documentațiilor tehnice în termenele asumate este imposibilă.
La apelul de la CAB, constituit pe cale excepțională, s-au prezentat reprezentații Primarului General, care au susținut în mod vehement că… aceste proiecte sunt lipsite de importanță și totodată au solicitat menținerea suspendării PUZ asupra acestor obiective publice de interes național și municipal.
Printre obiective publice afectate și care au finanțare prin PNRR sau prin alte programe europene și naționale se află: Baza Sportivă Multifuncțională - Dinamo București; Complexul Sportiv Național de Tenis-Lia Manoliu, Ansamblu medical nou - Institutul Clinic Fundeni, Spital nou - Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „PROF. DR. C.C. ILIESCU” București, Centru de Excelență în Oncologie cu un regim de înălțime 3S+P+4E+5Er „PROF. DR. C.C. ILIESCU” București, Realizarea rețelei de infrastructură pentru transportul verde în cadrul programului finanțat prin PNRR-Componenta C10 Fondul Local, Investiția I.1.4., respectiv Amenajare Piste de Biciclete pe raza Sectorului 2, Extindere traseu cale de rulare tramvai -tronson dublu- și realizare zone de interconectare/ joncțiune cu tronsoanele existente Pipera-Pantelimon, Realizarea pasajelor Gherghiței, Baicului, Ferdinand prin Programul Anghel Saligny, amenajarea, reconfigurarea, sistematizarea zonelor (malurile) aferente salbei de lacuri situate pe raza teritorial administrativă a Sectorului 2, dar și multe alte proiecte mai mici.
Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, care a făcut acțiunea în instanță, nu a ieșit public pe disputa cu Nicușor Dan, pe care USR îl susține în CGMB și pe care l-ar vrea candidat în alegerile din 2024 pentru Primăria Generală.
Întrucât este fără precedent ca o municipalitate să considere finanțări de miliarde ca fiind fără importanță, la fel ca spitalele de cardiologie și oncologie, bazele sportive sau pasajele rutiere, nu putem face decât speculații asupra motivației primarului general.
S-ar putea să fie doar obsesia eternă a primarului de a bloca orice construcție nouă în Capitală, dar ar putea fi și o încercare de a face jocurile, la nivel politic, în USR.
Dacă proiectele amintite ar fi prins contur până la alegeri, ar fi ieșit și mai bine în evidență dezastrul de la sectorul 1. Condus de Clotilde Armand, partenera politică a lui Nicușor Dan, care nu a demarat niciun proiect, nici măcar digitalizarea stațiilor de autobuz pe bani europeni, cum au făcut restul sectoarelor Capitalei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu