Ultimul mesaj pentru prieteni al românului condamnat la moarte

Ionuț Alexandru Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri, a scris pe pagina sa de socializare un ultim mesaj adresat prietenilor săi în urmă cu trei săptămâni înainte de a fi prins.

"Mie dor de voi fraților. Akm sunt departe și sper k nu mă uitați..Vă iubește fratele vostru de aici de la suferință!!!!!!", scria prahoveanul în vârstă de 21 de ani, condamnat la pedeapsa capitală de Înalta Curte de Justiţie din Malaezia pentru trafic de droguri, potrivit sursazilei.ro.

Tot despre suferința vieții scria tânărul și cu două luni înaintea ultimului mesaj relatat: "Vă iubesc pe toți de aici de la suferință …mă voi întoarce cândva la voi".

Ionuț Alexandru Gologan, singurul român condamnat la moarte în 24 de ani

Cazul prahoveanului este șocant, în contextul în care Ionuț Alexandru Gologan este primul român condamnat la moarte de după 1989, când soții Elena și Nicolae Ceaușescu au fost împușcați la Târgoviște, în urma unei sentințe similare.

Potrivit nst.com.my, Gologan a fost condamnat la pedeapsa capitală de către Înalta Curte de Justiţie din Malaysia. Judecătorul Datuk Akhtar Tahir a declarat că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile în faţa acuzării.

Gologan, şofer cu jumătate de normă, este suspectat că ar fi făcut trafic de 1.494 de grame de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut.

Ce spune MAE

Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat pentru Mediafax, informează că știe foarte bine situația prahoveanului, precum și faptul că sentinţa nu este una definitivă și că urmează a mai avea loc alte doi căi de atac.

"Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaşte foarte bine situaţia cetăţeanului român si este implicată în acordarea de asistenţă consulară încă de la apariţia acestui caz. Totodată, este menţinut contactul permanent cu acesta, cu familia sa şi autorităţile locale. Potrivit informaţiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac", a informat MAE, precizând în continuare că românul beneficiază de serviciile unui avocat, cât şi de legătura cu familia sa, iar pe parcursul tuturor termenelor procesuale, reprezentantul Ambasadei a fost prezent în sala de judecată.

"În marja Adunării Generale ONU din septembrie 2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o discuţie cu omologul malaezian, ocazie cu care a fost reiterat interesul părţii române cu privire la situaţia cetăţenilor români, cât şi faptul că autorităţile române urmăresc atent desfăşurarea proceselor. Cetăţeanul român a fost vizitat periodic de către reprezentantul Ambasadei. La iniţiativa MAE au fost organizate reuniuni de lucru la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor române (DIICOT, Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi consulul Ambasadei României în Malaezia). Ca urmare a activităţii acestui grup de lucru, autorităţile române au demarat procedurile necesare încheierii unui Acord bilateral cu partea malaeziană de transfer al condamnaţilor", precizează documentul citat.

De asemenea, MAE informează că a fost demarată o campanie referitoare la conştientizarea pericolelor la care se expun cărăuşii de droguri.

"Această campanie este derulată atât prin media, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din străinătate. Atât Centrala MAE cât şi o serie de misiuni diplomatice române sunt în contact cu o serie de ministere de externe europene, încă de la debutul acestui caz, în vederea identificării celor mai adecvate mijloace de asistenţă consulară în astfel de cazuri. Totodată, în contextul eforturilor depuse, o delegaţie din Centrala MAE a efectuat o vizită la Kuala Lumpur pentru a urmări la faţa locului desfăşurarea proceselor", mai precizează MAE, cu mențiunea că misiunea diplomatică este pregătită să acorde asistenţă şi protecţie consulară în limita competenţelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel