Traian Băsescu: Guvernul este într-o oareşcare belea

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, nu a lăsat să  treacă nici ziua de duminică fără a face declarații și a se victimiza față de suspendarea sa de către Parlamentul României. Acesta a reluat ideea că în mod normal ar trebui să iasă mai mulţi alegători după refacerea listelor electorale. "Guvernul este într-o oareşcare belea", a spus Băsescu.

 Am vazut foarte multi analişti, unii chiari profesori, foarte multi ziaristi, priceputi de altfel, care preiau insistent instructiunile pe care le preiau prin Vocea Rusiei. Este lamentabil, dar in acelasi timp educativ

Aș vrea sa adresez o rugaminte comentatorilor, pentru că au responsabilitatea respectarii adevarului si a legilor, cat şi celor care isi primesc instructiuni in editoraile prin Vocea Rusiei, că România are legi.

 Vreau să ştiţi că din punct de vedere electoral s-au creat legi pentru fiecare tip de acţiune electorală. Alegerile locale au lege pentru alegerile locale. Alegerile parlamentare au lege pentru alegerile parlamentare. La fel alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Cei care vorbesc despre procese electorale ar trebui să citească aceste legi. Iar pentru destituirea preşedintelui ar trebui să mai citească legea referendumului şi mama legilor, Constituţia. O să încep cu mama legilor. Rog televiziunile să nu întrerupă emisia.

 Potrivit art. 81. alin. 2. (2) este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale. "

 Dacă aşa se alege preşedintele, aşa se şi distuie. Listele electorale includ listele permanente şi listele speciale.

 În legea referendumului, legea 3/2000, la art. 21 se face următoarea precizare: Cetăţeanul care în ziua referendumului naţional se află în altă localitate decât în cea în care este înscris în lista electorală, poate să-şi exercite dreptul de vor la orice secţie de votare, urmând a fi înscris pe o listă specială".

 În legea care modifică legea referendumului scrie: Demiterea preşedintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea cetăţenilor României înscrişi în listele electorale. Liste electorale. Care însumează toate tipurile de liste existe.

 În legea pentru alegerea preşedintelui, legea 370/2004, art 2, alin. c: "Listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv." Aici aveţi explicaţia de ce eu am spus la un moment ca dacă se fac corect listele electorale pentru referendum vor fi de ce sunt mai mult cu 300.000 de electori.

 În 2007, Guvernul Tăriceanu a dispus ca pentru alegerile legislative şi locale să fie scoşi din listele electorale permanente cetăţenii care au domiciliul în altă ţară. Nu s-a referit şi la alegerile prezidenţiale şi la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Listele care au fost folosite la locale au fost şi la referendum. Dar pentru preşedinte listele electorale îi includ şi pe cei cu domiciliul în străinătate.

 Guvernul este într-o oareşcare belea. Eu nu o să le cer acum efortul să mărească cvorumul cu încă 460.000 de electori. Nu pot să o cer pentru că cifra electorală a fost acceptată de BEC şi pe baza ei s-au desfăşurat alegerile. Referendumul. 18,3 milioane. Ce ştiu sigur este că aşa cum precizează în lista electorală permanentă pentru alegerea sau destituirea preşedintelui include toţi cetăţenii români indiferent unde au reşedinţa sau rezidenţa.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel