Traian Băsescu, critic: Liderii europeni s-au trezit din vacanță. Cancelarul Austriei, un clovn

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, luni, despre criza refugiaților, apreciind că liderii europeni "s-au trezit din vacanță" și își dau seama de riscuri. Fostul șef al statului a mai precizat că, la Consiliul JAI de luni, România trebuie să aibă o poziție foarte fermă și a descris cum ar proceda el dacă opinia majoritară va fi pentru adoptarea cotelor obligatorii.

Fostul preşedinte Traian Băsescu este sceptic că, la reuniunea JAI de luni, se va ajunge la un consens în ceea ce priveşte cotele de refugiaţi.

"După mine, nu se va ajunge la consens, dar aş observa că marii umanişti ai Europei au închis frontierele, Germania adică. Germania a anunţat că a ieşit din spaţiul Schengen. Și alte țări anunță posibilitatea închiderii frontierelor, iar din acest punct de vedere cancelarul austriac cred că a devenit... și eu îl cunosc, e un socialist echilibrat, dar a devenit clovnul Europei, amenințând cu tăierea de fonduri structurale pentru cei care nu primesc refugiați. Este fără precedent şi părerea mea despre el a fost întotdeauna că ştie bine tratatele UE. Este un abuz și să gândești că vei penaliza o țară cu reducerea de fonduri structurale când el au fost aprobate în Consiliul European şi în Parlamentul European. Cred că încep să se trezească unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiați și își dau seama de riscuri", a declarat fostul președinte Băsescu.

"În ceea ce ne privește, în mod categoric s-a făcut o mare greșeală la Consiliul din iunie, când România a aprobat cotă de refugiați. (...) Acum s-a pus într-o situație foarte dificilă. Nu există altă soluție corectă pentru România. România trebuie să refuze ideea de cotă, dintr-un motiv simplu: pentru că România nu este stat membru Schengen. (...). Necazul se întâmplă în zona Schengen. (...) Nu mă face responsabil de ceea ce nu sunt. Aduceți-vă aminte cât de exigenți erau față de noi când am relaxat condițiile de acordare a cetățeniei pentru moldoveni. Ori acum vin și ne dau lecții exact cei care ne criticau cel mai tare, când am relaxat condițiile de acordare a cetățeniei pentru moldoveni. Mai mult, România are propria ei imigrație. (..) România are o politică pe care a suportat-o singură. Ne-am asumat. Noi nu am chemat pe nimeni. Mai avem și acest argument. România n-a invitat nici sirieni, nici africani să imigreze în țară la ea. Doamna Merkel a vrut să îi primească. Acum a închis frontierele", a mai spus fostul șef al statului.

Cozmin Gușă, despre negocierile din JAI: Klaus Iohannis a marcat un câștig

Întrebat cum comentează decizia Germaniei de a reintroduce controalele la graniţa cu Austria, Traian Băsescu a replicat: "Păi cum se împacă demagogia de acum câteva zile, cu "trimitem armata să facă controale la frontieră? Cred că liderii europeni s-au trezit din vacanță. Ca și al nostru. A fost vara peste ei și nu s-au prins ce se întâmplă cu Europa și n-au înțeles că nu este un proces care ține anul acesta. Este un proces care a fost declanșat și dacă Europa nu este fermă să prevină că nu mai intră niciun refugiat în mod ilegal pe teritoriul UE vom avea acest val continuu".

Traian Băsescu consideră că miniştrii participanţi la Consiliul JAI ar trebui să dea un semnal puternic prin care să spună că nu se mai poate intra ilegal în Europa.

"Mă aștept ca JAI-ul de astăzi, dacă s-au trezit cumva participanții la Consiliul JAI, și pentru că sunt miniştri de Interne şi de Justiţie acolo, cred este esenţial să dea acest semnal extrem de puternic, «Oameni buni, s-a închis poarta Europei pentru cei care vor să pătrundă ilegal». Pe noi ne avantajează următorul lucru lucru: orice stat care are un punct de vedere diferit de celelalte îşi exprimă punctul de vedere diferit, se face o minută cu punctul de vedere al ţării, care devine ancora pe care ţara respectivă o utilizează pe urmă. Eu am avut astfel de minute la Consiliu şi pe urmă ne-am bătut la M+3, când n-am pierdut vreo 4 miliarde în 2011", a adăugat fostul şef de stat.

Anunțul lui Gabriel Oprea privind refugiații

Întrebat dacă opinia majoritară va fi pentru adoptarea cotelor obligatorii, ce ar putea face România ca să se opună, şeful statului a descris pașii pe care i-ar urma el.

"Dacă aș fi făcut eroarea din iunie, chemam instituțiile statului român, dădeam mandat ministrului ca azi să facă opinie separată la tema cotelor, cu solicitarea să se menționeze într-o minută a concluziilor Consiliului. Și aș veni repede la Parlament, aș expune problema și aș cere Parlamentului o dezbatere și o hotărâre. Și mai departe nimeni, în zece ani nu a fost înfrânt în Consiliu când a venit cu o hotărâre a Parlamentului național. Este singura portiță de ieșire. Minută astăzi și mâine convocat Parlamentul și dezbatere și o hotărâre a Parlamentului României peste care nu poate trece nimeni", a explicat Băsescu.

Reprezentanţii statelor membre UE vor dezbate luni, în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, propunerile Comisiei Europene privind imigraţia. România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunţa că ţara noastră poate primi 1.785 de refugiaţi, respingând cotele obligatorii.

Ungaria cere ajutor UE la granițe! Austria mobilizează armata

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel