Tradiții și sfaturi de Sfântul Ștefan

sfantul-arhidiacon-stefan-8
sfantul-arhidiacon-stefan-8

În a treia zi de Crăciun, credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, primul martir creştin, condamnat la moarte de autorităţile iudaice în anul 33. "Stephanos" vine din greaca veche și înseamnă "ghirlandă" sau "coroană".

Potrivit unei vechi tradiții, cei care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Sfântul Ştefan, primul creştin care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos, era de neam ales şi provenea din seminţia lui Avraam. Ştefan a stârnit mânia evreilor care l-au prigonit şi l-au acuzat că huleşte şi că strică Legea lui Moise. El a fost alungat din cetate şi lovit cu pietre, Ştefan s-a prăbuşit sub povara bolovanilor aruncaţi cu duşmănie asupra lui. Pentru pomenirea martiriului său, în unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

De asemenea, de Sfântul Ştefan, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

Cinstirea Sfântului Mucenic Ștefan este recomandată a se face prin fapte bune, reconcilierile fiind binevenite în această zi, mai ales pentru pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate.

Pentru cei care au murit în împrejurări dramatice, se fac pomeniri pentru sufletele lor, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

De asemenea, în ziua praznicului, este bine a fi evitate deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care pun viaţa în primejdie.

În România, pe 27 decembrie, peste 400.000 de români își sărbătoresc onomastica, potrivit datelor MAI.

Din totatul de 417.516 de persoane, 310.428 sunt bărbați și 107.088 sunt femei. Peste 260.000 de oameni poartă numele de Ștefan, iar printre cele mai cunoscute nume derivate din Sfântul Ștefan sunt Ștefania, Fane, Fănel, Fănica, Făniță, Fana sau Fănică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel