Eurodeputatul Laszlo Tokes acuză organizarea unei "consfătuiri secrete", în iunie, la Poiana Brașov, unde, cu medierea unei organizații americane, s-ar fi discutat relațiile româno-maghiare.
"La douăzeci de ani de la întâlnirea secretă româno-maghiară de tristă amintire din stațiunea Neptun, mediată de o organizație americană și cunoscută sub numele de Neptun-gate, datorită ecourilor negative produse în sânul comunității maghiare din România, în luna iunie al acestui an actorii principali ai consfătuirilor secrete de odinioară şi-au dat mâna la Poiana-Braşov, pentru a relua negocierile şi pentru „a face inventarul" rezultatelor acestora. Și-a făcut din nou apariţia Allen H. Kassof, mediatorul de odinioară, fostul director general al organizației Project on Ethnic Relations (PER), de această dată la Sfântu Gheorge pentru a iniţia un nou dialog dintre UDMR şi partidele româneşti, în cadrul „discuţiilor" organizate de Consiliul Judeţean Covasna", spune Tokes, conform unui comunicat.
Potrivit eurodeputatului maghiar, reprezentantul PER a declarat că anterior acestor discuții au avut loc deja – la Bucureşti şi la Poiana Braşov – patru runde de „conciliere" între UDMR şi delegați ai unor partide românești.
"El însuşi s-a angajat din nou să „intermedieze" în urma solicitărilor venite din partea unor politicieni români, mai exact ca urmare a invitației lui Viorel Hrebenciuc (PSD) și cu acordul „unor lideri ai UDMR", arată Tokes.
"Atât imaginea, cât şi punctul de plecare seamănă leit cu cel de acum douăzeci de ani. În timp ce se vehiculează doar lucruri pozitive – se vorbeşte despre dialog, conciliere, înţelegere, reînnoire –, suntem predispuşi să scăpăm din vedere că negocierile de la Neptun nu au constituit un „dialog", o „înţelegere" dintre părţi egale, ci un „pact secret" impus de puterea română represivă de atunci unor politicieni maghiari, desemnaţi arbitrar chiar de guvernul român – adică Frunda György, Borbély László, Tokay György –, care pe socoteală proprie şi fără nici un fel de mandat, ba chiar fără aprobarea oficială, statutară a UDMR, au făcut promisiuni în detrimentul comunității maghiare din România. Ca urmare a rolului de mediator obscur şi complice al puterii jucat de PER, politica autonomistă a maghiarilor din Transilvania a fost trecută pe linie moartă pentru o perioadă îndelungată, reprezentantul intereselor comunității maghiare, UDMR, unitară până la acea dată, a fost divizată definitiv, oportuniștii unguri au obținut poziții guvernamentale, iar România postcomunistă – deloc democratică – a încasat recunoașteri internaționale, urmare cărora a fost primită în Consiliul Europei", mai spune europarlamentarul.
"Văzând intervenţia recentă a PER, este foarte probabil, că în spatele „dialogului" ce va începe în urma unor iniţiative româneşti cu valoare dubioasă, stau interese străine. Care momentan par să coincidă cu unele interese bucureştene, întrucât se doreşte din nou cooptarea unor oportuniști maghiari veleitari la un demers ce urmărește pacificarea şi domesticarea comunităţii maghiare, aflată într-o stare de nemulţumire profundă. Campania electorală pentru alegerea preşedintelui, în plină derulare, constituie un prilej excelent pentru UDMR să se erijeze în fața propriilor alegători cu un discurs autonomist și cu deschidere spre dialog", afirmă Laszlo Tokes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu